Dåliga laddmöjligheter gör att 2 av 3 avstår elbil

Laddstolpar är fortfarande en ganska ovanlig syn – och dåliga laddningsmöjligheter påverkar svenskarnas vilja att köpa elbil.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: VOLVO

Höjda bonusbelopp för elbilar och bidrag för hemladdare. Men effekterna av det laddade stödet kan utebli.

2 av 3 som saknar laddmöjligheter avstår från att skaffa elbil på grund av den osäkra situationen.

– Ribban för laddningsmöjligheter i anslutning till hemmet måste sänkas ännu mer, säger Jonas Lindelöf, Sverigechef på Enefit.

Nästan hälften av svenska bilister saknar möjlighet att ladda en elbil i anslutning till sitt hem. Av dessa avstår 2 av 3 att skaffa en elbil just på grund av laddningsproblematiken, det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av elhandelsbolaget Enefit.

– Svenskarna är generellt positivt inställda till att skaffa elbil men osäkerheten kring laddningssituationen är fortfarande en stor bromskloss. Ribban för laddningsmöjligheter i anslutning till hemmet måste sänkas ännu mer, säger Jonas Lindelöf, Sverigechef på Enefit.

LÄS ÄVEN: Studie visar att bilhandlare inte vill sälja elbilar 

Stöd för att installera laddbox hemma

Den 1 juli höjs bonusbeloppen vid köp av elbil från 40 000 kronor till 60 000 kronor. Dessutom går det att sedan 1 februari söka ekonomiskt stöd för att installera en laddbox hemma, vilket kan betyda upp till 10 000 kronor.

– Ladda-hemma-stödet är ett positivt initiativ inte minst för barnfamiljer som ofta har en stramare privatekonomi än andra hushåll. Tittar man på just familjer med barn så visar vår undersökning att nära två  av tre av de som inte kan ladda en elbil hemma avstår från att köpa en på grund av detta, säger Jonas Lindelöf.

Utdrag från Sifo-undersökningen:

44 procent av svenskarna saknar möjlighet att ladda en elbil i anslutning till hemmet.

66 procent av svenskarna som saknar möjlighet att ladda elbil hemma avstår från att skaffa en på grund av detta.

28 procent av de som bor i villa/radhus saknar möjlighet att ladda en elbil i anslutning till hemmet.

63 procent av de som bor i villa/radhus som saknar möjlighet att ladda elbil hemma avstår från att skaffa en på grund av detta.

Fotnot. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11–15 januari 2018. Totalt intervjuades 1 120 personer i åldern 16-79 år. 537 av dessa bor i villa eller radhus. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

LÄS ÄVEN: Svenska Northvolt utmanar jättarna i elbilsbranschen 

Annons:
Annons: