Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 3 sep 2019 07:00

Volvo får hjälp av CERN för snabbare mjukvara

Mjukvaran i hårdvaran i bilen.

Mjukvaran i hårdvaran i bilen.

1/2

Foto: GLENN LINDBERG

Dennis Nobelius, vd Zenuity.

Dennis Nobelius, vd Zenuity.

2/2

Foto: GLENN LINDBERG

Nu ska Volvos och Autolivs gemensamma mjukvarubolag Zenuity snabba på utvecklingen av självkörande bilar.

Zenuity har tecknat ett avtal med kärnfysikforskningsinstitutet CERN.

Att fatta beslut snabbt. Det blir en avgörande fråga för framtidens självkörande bilar. Volvo och Autoliv startade 2017 tillsammans mjukvaruföretaget Zenuity för att utveckla teknik för självkörande bilar. Och för att nå målet att självkörande bilar ska klara vanlig trafik utan att krocka eller skada någon så behövs snabbare beslutsprocesser i bilen.

De självkörande bilarna kommer att behöva processa väldigt stora mängder data från olika sensorer, radarsystem och kameror och det måste gå snabbt.

Några som har samma problem är kärnfysikforskningsinstitutet CERN. Tillsammans med CERN ska Zenuity studera CERN:s Field-Programmable Gate Arrays. Det är en hårdvarulösning som CERN använder för att utföra komplexa beslutsalgoritmer på microsekunder. 

– Det här visar att för att klara tekniken för självkörande bilar så behövs det helt nya samarbeten, säger Zenuitys vd Dennis Nobelius till branschtidningen Automotive News Europe.

LÄS MER: Lång intervju med Zenuitys vd Dennis Nobelius 

Billigare och effektivare

Framför allt handlar det om att få de självkörande bilarna så säkra som möjligt. Förra månaden kraschade en självkörande bil i Wien och dödskraschen i Arizona förra våren, där en Uber-Volvo körde på en kvinna, har haft stor betydelse för utvecklingen av självkörande bilar.

Zenuity och CERN ska också sanarbeta i projekt inom AI-tekniken. Zenuity hoppas också att samarbetet med CERN ska leda till en mer kostnadseffektiv mjukvaruutveckling och att det färdiga systemet blir bättre och mer resurssnålt.