Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 okt 2018 10:41

”Bubblan” stod gömd i 50 år – säljs för 9 miljoner

HEMMINGS

HEMMINGS

1/12

HEMMINGS

HEMMINGS

2/12

HEMMINGS

HEMMINGS

3/12

HEMMINGS

HEMMINGS

4/12

HEMMINGS

HEMMINGS

5/12

HEMMINGS

HEMMINGS

6/12

HEMMINGS

HEMMINGS

7/12

HEMMINGS

HEMMINGS

8/12

HEMMINGS

HEMMINGS

9/12

HEMMINGS

HEMMINGS

10/12

HEMMINGS

HEMMINGS

11/12

HEMMINGS

HEMMINGS

12/12

”Bubblan” byggdes för att var man skulle ha råd med den. 

Men det är svårt att säga om den här dyrgripen.

Efter att ha stått undangömd i 50 år är den nu till salu för över nio miljoner kronor. 

Fina exemplar av den ikoniska Volkswagen-modellen Beetle, som i folkmun kallas ”bubblan”, är eftertraktade bland samlare.

Priserna kan ofta skjuta i höjden och frågan är om inte det här är ett nytt rekord. På auktionssajten Hemmings begär säljaren motsvarande 9 311 800 kronor för sin bil. 

Det återstår fortfarande att se om någon stenrik entusiast öppnar plånboken, men det finns flera faktorer som talar för att den borde bli ett av de dyraste exemplaren någonsin.  

LÄS MER: Jodie Fosters bubbla till salu på svensk auktion  

Stod undangömd i 50 år

Köparen Rudy Zvarich skaffade bilen 1964 som en ersättare till sin andra bubbla från 1957. 

Men Zvarich behövde aldrig plocka ur den ur garaget, så den förblev stående, orörd med bara 3,5 mil på mätaren. Faktum är att han aldrig ens registrerade den eller monterade vindrutetorkare, sidospeglar och resten av de lösa tillbehören som följde med från fabriken. 

2014 dog ägaren 87 år gammal. Då fick hans brorson ta över bilen – som vid det laget stått undangömd i 50 år. Två år senare valde den yngre släktingen att bryta tidkapseln och göra den laglig för vägen. 

På grund av att bilen fortfarande är så nära sitt originalskick kallar auktionsfirman den för den ”mest genuina bubblan i världen”. 

PRENUMERERA: Vill du läsa mer om klassiska bilar? Prenumerera på Moderna Klassiker! (ANNONS/EXTERN LÄNK) 

Byggdes på uppdrag av Hitler

Ferdinand Porsche ritade de första prototyperna av modellen 1934 på uppdrag av Adolf Hitler. Tanken var att tillverka en folkbil – ett fordon som var billigt att köpa och lätt att underhålla. 

Resultatet blev Volkswagen typ 1. Den byggdes ända fram till 2003, och under de åren uppges modellen ha sålt i otroliga 21 529 464 exemplar. Än i dag beräknas ungefär 1,5 miljoner av dem rulla på vägar världen över.

LÄS MER: Hemligt garage under jorden med 350 bilklassiker 

Säljer inte tillräckligt bra längre

Nästa generation av bubblan kom till världen 1997. Byggd på samma plattform som dåtidens Golf hade den till skillnad från sin föregångare en frontmonterad motor och framhjulsdrift. 

2011 kom sedan den version av bilen som säljs i dag. Nog känns den igen på sina runda former, men Volkswagen valde att stöpa den i en modernare och sportigare form. 

Trots det verkar tiden ha sprungit ifrån bubblan. Modellen säljer för dåligt, vilket ligger bakom tillverkarens beslut att slutligen plocka bort den ur sin produktportfolio. Nästa år tar Volkswagen farväl av sin Beetle för gott.