Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 26 sep 2019 17:00

Brexit stoppar Jaguar Land Rovers produktion

Premiärminister Boris Johnson har lovat att föra Storbritanniens ut ur EU, med eller utan ett avtal.

Premiärminister Boris Johnson har lovat att föra Storbritanniens ut ur EU, med eller utan ett avtal.

1/2

Foto: NEIL HALL/ TT

Jaguar stoppar produktionen på fyra fabrikerna i Storbritannien i samband med brexit.

Jaguar stoppar produktionen på fyra fabrikerna i Storbritannien i samband med brexit.

2/2

Foto: DAVID JAKOBSSON

Som en åtgärd för att dämpa effekterna av en eventuell brexit stoppar Jaguar Landrover sin produktion i Storbritannien under en veckas tid i november. Även BMW och Toyota upphör med produktionen i samband med brexit. 

Storbritanniens största biltillverkare, Jaguar Land Rover, kommer stoppa sin produktion i sina fabriker i landet under en veckas tid i november rapporterar Reuters.

Beslutet påverkar tillverkarens motorfabrik och tre bilfabriker som tillsammans under förra året producerade ungefär en tredjedel av Storbritanniens totala produktion av 1,5 miljoner bilar. 

Även BMW och Toyota stoppar produktionen den 31 oktober och 1 november, i ett försök att dämpa effekterna om Storbritannien träder ut ur Europeiska unionen utan något avtal. 

Bilindustrin, som är Storbritanniens största varuexportör, har varit högljud i sin oro. Ett kaotiskt utträde ur EU kan störa flödet av delar och fordon, förstöra produktionsprocesser och skada livskraften hos fabrikerna. 

Oklart om Storbritannien lämnar 31 oktober

Storbritanniens premiärminister, Boris Johnson, har lovat att föra Storbritannien ut ur EU, med eller utan ett utträdesavtal den 31 oktober. Det är dock oklart om det kommer inträffa eller om brexit fördröjs, om det genomförs en andra omröstning, eller ställs in helt och hållet. 

Jaguars vd, Ralf Speth, sade att tillverkaren måste ha en plan, inklusive att stoppa produktionen på fyra av dess fabriker i Storbritannien under den första veckan i november. 

– Vi får inte bara tänkta på det, vi måste genomföra det. Fabrikerna behöver 20 miljoner delar per dag och det betyder att vi har åtaganden mot våra leverantörer. Vi måste ha varje del tillgänglig och måste ha det i tid, sade han.