Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 sep 2019 07:00

BMW:n som absorberar nästan allt ljus

Foto: SURREY NANOSYSTEMS

Den här BMW X6 upplevs som extremt svart på grund av dess svarta färg som har lackerats med Vantablack, en nanobaserad färg utvecklad för rymdkomponenter. Därmed absorberas näst in till allt ljus och omvandlas i stället till värme.

När man betraktar en bil kan man förhoppningsvis uppleva den som tredimensionell och njuta av kurvaturen. Inte sällan kan detaljerna framhävas med en bra färg på karossen. BMW har med nya X6 valt att gå motsatt väg, i varje fall med showbilen vi ser här – Vantablack X6.

Tillsammans med brittiska Surrey NanoSystems har nya X6 lackerats med Vantablack VBx2, en nanobaserad färg som är utvecklad för rymdkomponenter. Den svarta färgen, som är svartare än något annat vi tidigare sett på en bil, är baserad på nanotuber, det vill säga kolmolekyler, som är strukturerade vertikalt. Vanta i namnet VantaBlack lyfter fram just denna struktur då det står för Vertically Aligned Nano Tube Array.

Foto: SURREY NANOSYSTEMS

Varje nanotub är mellan 14 och 50 mikrometer lång och har en diameter på 20 nanometer, det vill säga 20 miljarddels meter eller 20 miljondels millimeter. Det är en femtusendel av tjockleken hos ett hårstrå.

I och med nanotubernas extrema litenhet får det plats omkring en miljard nanotuber per kvadratcentimeter. Strukturen gör att ljus slukas i stället för att reflekteras. 99 procent av allt ljus som når bilen yta absorberas och omvandlas till värme.

LÄS MER: Biltillverkare trotsar Trump – satsar på låga utsläpp 

Kan användas till tillverkarnas prototyper? 

Det är av denna anledning som bilen upplevs som extremt svart och som tvådimensionell. I princip inga av bilens former lyckas nå fram till betraktarens öga. I stället framhävs andra detaljer på nya X6, så som den upplysta grillen, strålkastarna och bakljusen.

Som redan nämnt är tilltaget mest för teknikuppvisningens skull. I framtiden kommer vi sannolikt inte att kunna välja VantaBlack till våra bilar, även om Hussein Al Attar, designern bakom nya X6:s former, tycker att färgen passar modellen samt dess ”extroverta och frisinnade kunder” (Al Attars egna ord, reds anm).

Foto: SURREY NANOSYSTEMS

Vad VantaBlack-färgen i stället skulle kunna användas till i framtiden inom bilbranschen är testprototyper. I stället för att tillverkarna maskerar ännu inte lanserade bilar, för att nyfikna ögon inte ska kunna avslöja nya detaljer, kan de använda denna extremt svarta kulör för att helt sudda ut upplevelsen av former.