Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 5 okt 2019 17:00

BMW kan leverera motor till Jaguar F-type

Foto: JAGUAR

Jaguar jobbar med att uppdatera sin F-Type som ska visas upp nästa år. I motorrummet sitter det sannolikt en BMW-motor, men än så länge handlar det om rykten. Koncernerna har sedan tidigare ett samarbete angående elektrifiering, uppkoppling och autonom teknik.

Jaguar F-Type lanserades 2013 och i kulisserna jobbas det med en uppdaterad version som ska visas upp nästa år. Bilen kommer att bygga på samma aluminiumchassi som tidigare men kraftmässigt är ett skifte till BMW-motorer högst sannolikt, rapporterar brittiska Auto Express.

Även om det hela än så länge handlar om rykten så faller det sig logiskt. Jaguar Land Rover och BMW har sedan tidigare en överenskommelse rörande elektrifiering, uppkoppling och autonom teknik. Med de båda koncernerna vid förhandlingsbordet kan mycket väl annat avhandlats – som kraftkällor för Jaguars mer motorstarka versioner till exempel.

Att i dag utveckla en kraftfull förbränningsmotor är ingen god idé och Jaguars V8 debuterade redan 2009 i sitt nuvarande utförande även om motorfamiljen går att spåra bak till 1990-talet.

BMW lånar ut teknik

Det är BMW:s välkända V8 på 4,4 liter som spås vara aktuell för Jaguar och gör då debut med uppdaterade F-Type. En motor som i dag i sitt kraftigaste utförande ger 625 hästkrafter vilket är 50 hästar mer än Jaguars V8 ger i dag.

BMW har inte några problem med att låna ut sin teknik till andra aktörer. Nyligen blev det till exempel klart att Wiesmann återuppstår och kommer då använda sig av samma motor som Jaguar nu sägs vara är intresserade av. Även Ineos Automotives terrängvagn Grenadier ska förlita sig på motorer från tyskarna, dock sexcylindriga. Bläddrar vi längre bak i historieböckerna hittar vi fler exempel.

En handfull nya uppdateringar är att vänta från Jaguar den närmaste tiden och med dessa kommer man distansera sig från koncernkollegan Land Rover. Märket har tidigare gjort klart att man ska fortsätta att göra sportbilar och sedaner trots rådande trend med suvar och crossover-modeller.