Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BMW investerar i svenska Northvolt

Peter Carlsson, vd för batteriföretaget Northvolt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Fabriken som Northvolt planerar att bygga i Skellefteå.
Foto: NORTHVOLT

Svenska batteribolaget Northvolt börjar samarbeta med BMW-koncernen och Umicore.

Tillsammans ska de tre företagen arbeta för att utveckla batterier för elbilar. 

Northvolts vd Peter Carlsson, som tidigare varit chef hos den amerikanska elbilstillverkaren Tesla, planerar att bygga en av världens största batterifabriker i Skellefteå

Nu meddelar det svenska företaget att man startat ett konsortium tillsammans med BMW-koncernen och återvinningsbolaget Umicore, där de tre ska samarbeta för att utveckla battericeller för elbilar. 

LÄS MER: Northvolts tuffa utmaning – över 10 miljarder måste in 

BMW går in med pengar

Northvolt har sökt finansiärer till fabriken sedan planerna offentliggjordes. För att bygga den första delen av anläggningen behöver företaget mellan 12 och 15 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande från Northvolt står det att BMW gått in med en ”initial investering”. Hur mycket det handlar om framgår dock inte. 

– BMW och Northvolt delar löftet att reducera koldioxidutsläpp från transportsektorn. Batterier är på väg att bli en nyckelfråga strategiskt för biltillverkarna, och detta partnerskap markerar inte bara en milstolpe för Northvolt, det är också en signal om betydelsen av hållbara battericeller i den kommande elektrifieringsvågen, säger Peter Carlsson i pressmeddelandet. 

Annons:
Annons: