BMW erkänner olaglig programvara i dieselbilar

Den lyxiga 7-serien är en av bilarna som berörs.
Foto: BMW
Även i 5-serien har KBA hittat otillåten programvara.
Foto: BMW

BMW har flera gånger hävdat sin oskuld i dieselskandalen.

Men efter att den tyska transportstyrelsen upptäckt olaglig mjukvara i två modeller erkänner tillverkaren nu att utsläppen manipulerats, rapporterar Der Spiegel.  

Så sent som i höstas gick BMW-chefen Harald Krüger ut och försäkrade kunder och andra intressenter i bilbranschen om att BMW inte är inblandade i den dieselskandal som började med Volkswagens fusk i utsläppstester. 

– Vi har inte manipulerat fordonen, vi har diesel, de är rena, sa han på International Motor Show. 

Men enligt uppgifter till tyska Der Spiegel har den tyska transportstyrelsen KBA nu hittat otillåten programvara i dieselbilar från modeller i 5- och 7-serien. 

LÄS MER: Misstänkt dieselfusk upptäckt hos Mercedes 

Försökte komma undan

KBA köper slumpmässigt bilar hos återförsäljare, bland annat för att kontrollera deras utsläpp.

Det ska ha varit i samband med ett sådant stickprov som man upptäckte att fordonen hade teknik som minskar farliga dieselavgaser under ett test. Enligt en källa till den tyska tidningen fick BMW nys om KBA:s utredning, och blev då genast angelägna om att få utföra en service på bilen innan kontrollen. 

Sedan ska tillverkaren ha erkänt för myndigheten att de två modellerna har den otillåtna mjukvaran. Nu återstår det att se om KBA tvingar BMW till en återkallelse av de berörda bilarna, eller om tillverkaren får ta tillbaka dem på eget bevåg. 

LÄS MER: 9 knep – så undviker du nya bilskatten 

Annons:
Annons: