Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 19 sep 2019 13:30

BMW avslutar tillverkning av populär elbil

Den eftertraktade elbilen BMW i3 ökade sin försäljning med 21 procent det första halvåret i år jämfört med samma period 2018. BMW meddelar dock att de lägger ned produktionen av modellen, men det dröjer några år.

Elbilen BMW i3 visades som koncept under Genèvesalongen 2011 och kom i produktion sommaren 2013. Tillsammans med den sportiga laddhybriden i8 bjöd den på ett helt nytt, och inte helt omdiskuterat, formgrepp från BMW.

Nu ser vi dock slutet för båda modellerna. BMW i8 går ur produktion våren 2020 och nu har tillverkarens sälj- och marknadschef Pieter Nota för Financial Times bekräftat att modellen i3 inte kommer att få någon uppföljare.

BMW i3 Concept och BMW i8 Concept

Framtida elbilar får annan design

Det hela kommer emellertid inte som någon chock. Bilmodeller har normalt en produktionscykel på sju år innan de får en efterträdare och BMW har tidigare gjort klar att deras kommande elbilar ska få med ”normal” design, eller mer ”mainstream” som Pieter Nota uttrycker det.

När tillverkningen av i3 ska sluta nämner han dock inte, bandet kan mycket väl rullar på ett par år då bilen är mer efterfrågad än någonsin. Halvårsrapporten visar att försäljningen har stigit med 21 procent jämfört mad samma period förra året. Totalt handlar det om 157 129 bilar i år.

BMW ska fortsätta lansera laddhybridversioner av befintliga modeller och om två år ska man ha 13 helt eldrivna bilar.