Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 29 okt 2018 15:10

BMW återkallar 35 000 svenska bilar efter bränder

Familjen Löfgrens tre år gamla BMW började ryka, sedan spred sig elden snabbt.

Familjen Löfgrens tre år gamla BMW började ryka, sedan spred sig elden snabbt.

1/3

Foto: PRIVAT

Som tur var lyckades pappa Mathias stanna och få ut alla ur bilen.

Som tur var lyckades pappa Mathias stanna och få ut alla ur bilen.

2/3

3/3

Familjen Löfgren var på väg till Liseberg när deras tre år gamla bil fattade eld och slukades av lågor. 

Det är bara ett av alla fall där en nästan ny BMW har börjat brinna under färd. 

Nu kommer 35 000 svenskar att få lämna in sina fordon på verkstad.

När familjen Löfgren från Trollhättan körde längs E45 i början av september började det plötsligt ryka från motorhuven. Några minuter senare stod bilen – en BMW från 2015 – i lågor.

– Gasen slutade att reagera, kort därefter började det ryka. Vi fick stanna, ta ut barnen snabbt, sedan tog det inte mer än 2-3 minuter innan man såg att det brann från motorhuven, säger pappa Mathias Löfgren. 

Och de är långt ifrån ensamma. En dryg månad tidigare var Slemaine Daher tvungen att sparka upp dörren för att ta sig ur sin brinnande BMW på E6 norr om Kungälv. Dessförinnan fattade familjen Anderssons bil eld under en omkörning på samma väg. 

LÄS MER: Mathias familj i skräck – bilen började brinna 

Drabbar många populära BMW-modeller

BMW har tidigare återkallat 480 000 dieselbilar i Europa och Asien, men efter att fler ägare drabbats utökar märket nu antalet till 1,6 miljoner fordon. Av dem rullar cirka 35 000 på svenska vägar. 

Anledningen till motorbränderna är att det utvecklas för hög värme i den så kallade EGR-modulen, ett kylarsystem som återcirkulerar avgaser. I den höga temperaturen riskerar sotavlagringar som omger komponenten att bilda glödande partiklar, vilket i sin tur smälter ett insugsrör. Därifrån sprider sig sedan elden. 

Problemet finns hos flera av BMW:s allra populäraste modeller. Det handlar om 3-serien, 5-serien, 6-serien, 7-serien samt suvarna i X-serien. Kunderna som berörs av återkallelsen kommer att bli kallade till verkstad via brev.

Peter Maier, informationschef för BMW Group i Sverige, skriver i ett mejl:
Vi tar denna fråga på största allvar och våra kunders säkerhet är av yttersta vikt för oss. BMW har därför beslutat att genomföra en teknisk åtgärd att kontrollera de berörda fordonen, för att inspektera EGR-modulen och ersätta eventuellt felande komponenter”

Sleimane Daher var med om en liknande händelse i slutet av juli. När han körde längs E6 utanför Kungälv började hans BMW att brinna. Han tvingades sparka upp en dörr för att ta sig ut.

Foto: PRIVAT

LÄS MER: Hans bil började brinna – när han satt fast på insidan 

”Väldigt nonchalant”

Mathias Löfgren blev aldrig kontaktad av BMW innan hans bil fattade eld. Han är kritisk till hur märket hanterat situationen: 

– Jag har inte hört någonting, det är det som är så störande. Jag har inte fått någon information och tycker att det är väldigt nonchalant. Jag är riktigt irriterad.

Cirka två månader efter händelsen inväntar familjen fortfarande svar från en brandteknisk undersökning på polisens nationella forensiska centrum, NFC. Där ska man ta reda på om det är försäkringsbolaget eller BMW som ska ansvara för kostnaderna.