Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 2 jul 2018 11:48

Bilförsäljningen slår rekord – rusning innan nya skatten

Volvo V90 – Sveriges populäraste bil att köpa ny.

Volvo V90 – Sveriges populäraste bil att köpa ny.

1/4

Foto: VOLVO

Mattias Bergman, vd på BIL Sweden

Mattias Bergman, vd på BIL Sweden

2/4

Foto: Jacob Karström

VW Golf, den bilmodell som inte är en Volvo som säljer bäst

VW Golf, den bilmodell som inte är en Volvo som säljer bäst

3/4

Foto: Volkswagen

Nyregistreringen har ökat enormt i juni.

Nyregistreringen har ökat enormt i juni.

4/4

Foto: BIL Sweden

Nyregistreringen av personbilar i juni ökade med 73 procent jämfört med samma månad förra året. Det innebär att juni 2018 är den period i svensk historia där flest nya bilar registrerats.

– Förklaringen är att många ville ta sina nya fordon i trafik före 1 juli, för att undvika den kraftiga höjning av fordonsskatten som det nya bonus-malus systemet innebär, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden, i ett pressmeddelande.

66 244. Så många nya personbilar registrerades i Sverige under juni, enligt statistik som branschorganisationen BIL Sweden tagit fram. Det är rekordmånga, och kan jämföras med juni 2017, då 39 324 personbilar registrerades.

Bilförsäljningen ökar generellt sett, men att just juni sett en så stor ökning beror på den nya fordonsskatten bonus-malus.

– Det ger en ryckig marknad, med ett starkt första halvår och en förväntad betydligt lugnare utveckling efter sommaren. Detta påverkar dock inte totalmarknaden för hela året, vår prognos för året på 360 000 nya personbilar ligger fast, säger Mattias Bergman.

LÄS MER: Nu träder den nya fordonsskatten i kraft

Fortfarande låg andel elbilar och laddhybrider

Vad gäller drivmedel ökar antalet elbilar och laddhybrider med 43 procent jämfört med juni 2017. Andelen av den totala fordonsmarknaden är fortfarande relativt låg, endast fyra procent av de drygt 66 000 bilarna var elbilar eller laddhybrider.

– Andelen laddbara bilar i juni var lägre än tidigare månader i år. Det beror på att vi jämför med en mycket hög totalmarknad i juni men också på långa leveranstider för vissa modeller, där efterfrågan är större än produktionskapaciteten, säger Mattias Bergman.

Efter 1 juli kommer alla elbilar och de flesta laddhybrider att få en högre klimatbonus än den som finns i dag. Det kan också ha gjort att köparna avvaktade med att köpa elbilar i juni.

– Vår bedömning är att andelen laddbara bilar kommer att ta fart under det andra halvåret och nå nio procent när vi summerar hela 2018, säger Mattias Bergman.

LÄS MER: Brandmän varnar: Lämna aldrig vattenflaskan i bilen

Färre dieselbilar – omställning till bensin

Andelen dieselbilar har stadigt sjunkit sedan toppnivån 2012, och så även nu i juni. Det är kanske inte så konstigt efter politiska förslag om miljözoner och dieselförbud.

– En del av förklaringen till den minskade dieselandelen är ett ökat utbud av elbilar, laddhybrider och elhybrider. Det har också skett en omställning till bensin från diesel för många mindre bilmodeller genom nya effektivare direktinsprutade bensinmotorer, säger Mattias Bergman.

Andelen dieselbilar av de nyregistrerade i juni var 43,8 procent, vilket är högre än under de senaste månaderna. Det kan förklaras av den nya fordonsskatten, där många velat köpa sin dieselbil innan skatten kommer på plats.

– Andelen dieselbilar har under det senaste halvåret legat på ca 40 procent och verkar ha planat ut på denna nivå, säger Mattias Bergman.

I år har hittills drygt 226 000 bilar registrerats, vilket är en ökning med 16,5 procent jämfört med motsvarande period 2017.

Av de 66 244 som registrerades i juni var 14 695 var Volvobilar. Det ger Volvo Car Sverige en marknadsandel på 22,2 procent. I topp ligger Volvo S60/V60, tvåa är Volvo S90/V90 och trea är Volvo XC60.

– Nya Volvo V60 börjar ta för sig, det är roligt. Det är ju på många sätt den verkliga ersättaren för Volvo V70 och har alla förutsättningar att bli kundernas första val framöver, säger Jessica Span, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige.

Men först väntar sommaren...

– Nu är det snart semestertider i Sverige. Det ger oss chans att ladda inför hösten där vi troligen får se en annan sorts marknad. Men vi har ett produktprogram som jag är stolt över och med många spännande nyheter att se fram emot, säger Jessica Span.

LÄS MER: Volvo hamnar i botten på kvalitetsranking för 2018