Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bildelsstölderna ökar igen – baltiska ligor orsaken

Hösten 2019 var riktigt mörk när det gäller bildelsstölder i Sverige.
Foto: SHUTTERSTOCK

Efter några riktigt svåra år med många bildelsstölder såg det ljusare ut våren 2019. Men sedan kom hösten, mörkret och de baltiska ligorna.

Enligt Larmtjänst kostade stölderna försäkringsbolagen 165 miljoner kronor förra året.

Försäkringsbolagen och Larmtjänst baserar sin statistik på tre typer av stölder. Det handlar om strålkastare, navigationssystem och rattar. De tre typerna anses representera alla typer av stölder av bildelar.

För 2019 noterar Larmtjänst 2 111 stöldtillfällen vilket är en minskning med åtta procent jämfört med 2018. Främst var det under det första halvåret som stölderna minskade. Under hösten, och främst i oktober, noterades en stöldvåg med flera rapporterade fall.

Historiskt har stölderna minskat jämfört med toppåren 2016 och 2017 men antalet stöldtillfällen för den här typen av stölder är fortfarande dubbelt så många som under åren 2012 och 2013.

Kostnaderna för bildelsstölderna ökar

I takt med att stölderna blivit fler har också kostnaderna för försäkringsbolagen öket. Trots minskningen under 2019 jämfört med 2018 ökade kostnaderna från drygt 162 miljoner kronor till 165 miljoner kronor. Ökningen är cirka 1,5 procent.

Enligt Larmtjänst kan stölderna härledas till ligor med sina rötter i Baltikum. Det förklarar också den stora spridningen i antalet stölder per månad där framför allt oktober var en tuff månad med hela 387 rapporterade fall. Bara under årets tre sista månader kostade stölderna försäkringsbolagen drygt 70 miljoner kronor.

Värst drabbade av stölder av bildelar är storstäderna även om Stockholm noterade en minskning för 2019 jämfört med 2018. Skåne och Västra Götaland kunde rapportera fler stölder 2019 jämfört med 2018.

Hur ofta kör du bil?

Annons:
Annons: