Så klarar du snökaoset på vägen

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Expressens Jan-Erik Berggren.
Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Det är snökaos på många av våra vägar.

Många bilförare är osäkra och vissa vågar inte ens ta bilen.

Men det finns några enkla knep för att bli en bättre bilförare även när vägarna är som värst. 

1. Blötsnö

Så här års är det vanligt med snabba väderomslag. Regnovädret slår snabbt om till snö vilket ställer till det på vägarna. Det blir halt men framför allt blir sikten dålig då vindrutetorkarna fylls med snö som fryser fast. 

Stanna ofta på rastplatser och gör rent torkarna. Se till att ha frysfri spolarvätska, men att använda för mycket vätska kan också förvärra problemet. Det är viktigt att torkarbladen är i bra skick så att byta dem är ett bra tips. 

Blöt snö på vägen gör att du tappar fästet lätt, snön fyller däckens mönster. Sänk farten och håll avstånd till bilarna framför. 

2. Snömodd i mitten

På våra vältrafikerade vägar blir det snabbt två relativt rena hjulspår med snömodd i mitten, i mitten av spåren men också i mitten av vägen. Här kan det ligga tung och blöt snö som är svår att forcera. 

Försök att göra långa omkörningar och inte skära modden med en för brant vinkel. Det kräver stor försiktighet och att du tänker på att omkörningar tar längre tid. Se helst till att undvika att korsa snömodden, speciellt om det är mycket snö. 

Se också upp med andra bilar som gör omkörningar i snömodd, både mötande och de som är i samma riktning. Tänk på att de här bilarna lätt kan få sladd. Blir du omkörd så var beredd att bromsa eller styra undan.

3. Snörök

När det blir kallare och snön lättare är det vanligt med så kallad snörök, alltså att det yr mycket snö framför och bakom bilen. Sikten blir lidande och återigen måste du sänka farten och hålla rejält avstånd. 

Försök att titta långt fram på vägen och att inte bli sittande och stirra kort framför bilen. Se till att orientera dig på vägen med hjälp av sidlinjer och stolparna med reflexer. 

4. Oplogade vägar

Som en lärdom efter kaoset förra året kan vi räkna med att plogbilarna inte är så aktiva i början och slutet av snösäsongen. Det betyder mycket snö på våra vägar och ett absolut krav på bra vinterdäck för att ta sig fram. 

Att ha bra vinterdäck monterade från och med nu är ett absolut måste. Är det mycket snö på vägen så är det lätt att tappa fästet och få sladd. Däckets mönster klarar helt enkelt inte av att skyffla undan snön och däcken glider ovanpå snötäcket. Är det riktigt mycket snö så att det når underredet så lyfter det upp bilen som åker pulka ovanpå snön, det är den vanligaste orsaken till att du kör fast. Då hjälper varken bra däck eller fyrhjulsdrift. 

Se till att inte stanna bilen på fel ställe. Det är också bra att ha en spade i bilen för att kunna ösa bort snö under bilen och få ner däcken. Är det riktigt mycket snö på vägen så se till att hålla bilen i rullning, då är det lättare att undvika att köra fast.

LÄS MER: Så klarar du den förrädiska svartisen

5. Undvik att få sladd

Att anpassa farten är det viktigaste att tänka på när det är mycket snö och halt på vägen. Du gör det bäst genom att inte köra för snabbt in i en kurva eller en korsning. Det är alltid lättare att gasa sig ur en situation än att bromsa och få ner farten. 

Ge dig själv möjlighet att klara av en situation med aktiv körning genom att sänka farten i god tid före en kurva, ett rödljus eller en korsning. Om fram- eller bakhjulen ändå släpper är det viktigt att alltid försöka att köra bilen ur situationen. Fortsätt att styra åt det håll du vill. 

Det finns många teorier om hur du ska göra med bak- respektive framhjulsdriven bil, fyrhjulsdrift, automatlåda och moderna bilar med antisladdfunktion. Det viktigaste i alla situationer är att försöka få ner farten, alltid styra undan hindret och aldrig ge upp. Bilen kan snabbt få tillräckligt fäste för att du ska klara situationen. Testa gärna hur din bil fungerar genom att testa olika situationer på en större parkering. 

Prova att bromsa häftigt på halt underlag och prova både en fram- respektive bakhjulssladd. Även i riktigt låga farter går det att lära sig hur bilen fungerar.

LÄS MER: Då kommer plogbilen till dina vägar

Annons:
Annons: