Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 10 feb 2017 14:14

Bensinmiljardären: Elbilar är värdelösa

Mika Anttonen äger drivmedelskedjan St1.

Mika Anttonen äger drivmedelskedjan St1.

1/2

Foto: St1

Mika Anttonen har inget emot Tesla. Men han tror att de kommer att gå i konkurs.

Mika Anttonen har inget emot Tesla. Men han tror att de kommer att gå i konkurs.

2/2

Foto: Tesla

Han äger bensinstationskedjan St1 och han tror att elbilen är helt fel väg att gå för att komma till rätta med klimathotet.

– Elbilar som ersätter bensindrivna bilar kommer inte att minska utsläppen, säger oljekungen Mika Anttonen.

Han har fått en hel del rubriker på sistone för att han tror att elbilstillverkaren Tesla kommer att gå i konkurs. Och här är ytterligare en kioskvältare från energimiljardären Mika Anttonen.

Han tror att elbilar är värdelösa i kampen mot klimathotet.

– Elbilar minskar inte några utsläpp genom att ersätta fossildrivna bilar, om inte den globala efterfrågan på råolja minskar. Och den efterfrågan minskas inte om det finns produkter, som flygbränsle, vars efterfrågan ökar, säger han till Business Insider.

Nu är det ju lätt att tänka: "Det här är ord från en person som äger en stor bensinstationskedja – klart han tror på oljan." Men då gäller det att ha i åtanke att Mika Anttonen samtidigt är en mycket stor investerare i förnybar energi. En av de största i Norden.

– Om vi teoretiskt säger att alla världens fossildrivna bilar plockas av vägarna i morgon och ersätts av elbilar. Bensinen skulle fortfarande vara i händerna på oljedestillerierna. Men hur används den?

– Det är 1 000 procent säkert att bränslet kommer bli använt någon annanstans i stället. Och utsläppen skulle inte minska alls!

LÄS MER: Norge får folk-elbilen men inte Sverige

Norge har som bekant elbilarna slagit stort. Men det menar Mika Anttonen inte är ett tecken på hur bra den är.

– Den totala mängden bilar har ökat i Norge samtidigt som användandet av kollektivtrafik gått ner. Elbilen har köpts som hushållets andra eller tredjebil.

Vad tycker han då är bör vara fokus i framtida energisatsningar?

– Lagring av elektricitet. Så när vi genererar den kan den också lagras. Vi har sol-vind- och vattenkraft men för att det ska fungera behöver vi kunna lagra i stor skala. Och det saknas helt i dag.

Mika Anttonen påpekar att han är en optimist i det långa loppet, men att det finns mycket arbete att göra för att få fram energifrågan och att det då krävs en rättvis bedömning av elbilens påverkan.

Apropå Tesla så säger han sig inte ha något emot biltillverkaren, trots att han tror att de kommer gå i konkurs. Han tjänar ju ändå pengar på elbilarna, menar han.

– Vad tror du att de gör medan de stannar och laddar bilen i 20 minuter på någon av våra stationer? De köper kaffe och korv med bröd, säger han till Business Insider.

LÄS ÄVEN: Hur bra är elbilen för miljön?