Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 28 maj 2019 14:29

Audi skrotar TT och R8 för att bygga fler elbilar

1/3

Foto: AUDI

2/3

3/3

Audi vill bygga och sälja fler elbilar, vilket går ut över de populära sportbilarna TT och R8.

Audi avslöjar nu att det inte blir någon ny TT och att nästa R8 kan bli helt eldriven.

Omställningen i bilvärlden går snabbt. Efter att Audi så sent som förra året visat sin allra första elbil – E-tron – fortsätter lanseringen av elbilsprogrammet under 2019. I förra veckan fanns Audi Q4 e-tron på exklusivt besök i Stockholm inför sin lansering senare i år.

Men satsningen på fler elbilar har sitt pris. Strategin att presentera minst 20 elbilar till 2025 betyder att några modeller måste bort från Audi-programmet. När Audis vd Bram Schot presenterade framtidens modellprogram i Audis högkvarter i Neckarslum avslöjade han att det inte blir någon ny generation av sportbilen TT.

LÄS MER: Efter misstänkta brotten – Audi får ny vd 

A8 och R8 hotade

Audi TT visades för första gången 1998 men när dagens modell sålt klart blir det ingen fortsättning. I stället ska Audi presentera en elbil i motsvarande storlek.

Samma öde kan komma att drabba stora flaggskeppet A8 och supersportbilen R8. Förutom elbilar storsatsar Audi på digitalisering och självkörande bilar – allt för att behålla sin position på premium- och lyxmarknaden. 

Audi bygger också om sina fabriker och målsättningen är att fabrikerna i Tyskland, Ungern och Mexiko ska operera helt utan CO2-avtryck redan 2025. Enligt Audis finanschef Alexander Seitz motiveras mångmiljardinvesteringen på elbilar och renare fabriker av att det i framtiden kommer att bli dyrt att släppa ut koldioxid.