Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 21 jul 2017 12:52

Tyskland överens om ny dieselplan

Audi återkallar 850 000 dieselbilar.

Audi återkallar 850 000 dieselbilar.

1/2

Foto: Audi

Tysk bilindustri är överens om en dieselplan.

Tysk bilindustri är överens om en dieselplan.

2/2

Foto: CHRISTOPH SCHMIDT / AP TT NYHETSBYRÅN

Audi kommer att återkalla 850 000 dieselbilar för att uppdatera mjukvaran som kontrollerar utsläppen, meddelar de i ett pressmeddelande.

Samtidigt rapporterar Reuters att tysk bilindustri har kommit överens om en omfattande plan för att minska utsläppen på dieselbilarna. 

Förra veckan satte Audi stopp för försäljningen modellerna A4, A5, S4 och S5 då de har visat sig dra mer än vad biltillverkaren har angett.

Nu rapporterar Reuters att den tyska regeringen och bilindustrin har kommit överens om en "räddningsplan" för diesel-bilarna och som kommer att presenteras i början av augusti. 

Samtliga dieselbilar - såväl utländska som inhemska märken modeller - i Tyskland som uppfyller kraven för Euro 5 och Euro 6 kommer att återkallas och få sin mjukvara uppdaterad. 

Audi bekräftar i ett pressmeddelande att de kommer att återkalla 850 000 dieselbilar för att uppdatera den mjukvara som kontrollerar utsläppen. 

LÄS MER: Audi tvingas säljstoppa flera populära modeller

Planen kostar 20 miljarder kronor

Enligt Reuters ligger kostnaden på under 20 miljarder kronor och uppdateringen innebär att utsläppen av kväveoxid kan minska med cirka 20 procent.

Audis återkallning berör 6-cylindriga och 8-cylindriga Euro 5- och Euro 6-dieselmotorer. 

Servicen som kommer vara kostnadsfri för kunden erbjuds även till Porsche- och Volkswagen-bilar som använder sig av samma motorer. 

Audis besked kommer drygt en vecka efter att Mercedes bestämt sig för att återkalla tre miljoner bilar efter att ha sålt en miljon bilar med för höga utsläppsvärden. 

LÄS MER: Mercedes återkallar 3 miljoner bilar efter misstänkta fusket

Mercedes återkallar 3 miljoner bilar

Åklagare undersöker just nu om bilarna försetts med teknik för att dölja utsläppsvärden vid tester på samma sätt som Volkswagen erkände att de gjorde för två år sedan.

Företaget kommer investera drygt två miljarder kronor för att minska utsläppen av kväveoxid och tre miljoner dieselbilar i Europa kommer att återkallas och förses med en ny effektiv teknik minska utsläppen. 

– Vi säljer de flesta motorerna på den svenska marknaden så vi räknar med att det kommer ha en påverkan på den svenska marknaden, sade Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef.