Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 aug 2019 09:26

”Är vi inte värda att komma hem hela från jobbet?”

Bilden är en genrebild.

Bilden är en genrebild.

Foto: LENNART REHNMAN/EXPRESSEN

Arbete på vägarna är ett högriskjobb. Förutom vägarbetarna får även räddningstjänst spendera rätt mycket tid i trafiken. Nu går polisen i Linköping ut med skarp kritik mot bilisters agerande vid olycksplatser. 

Vi har flera gånger skrivit om prövningarna som olika vägarbetare får utstå i sitt yrke. Bärgaren Johnny som fått nog och vår egen expert Jan-Erik Berggren som i en krönika uppmanat alla visa mer hänsyn till de som arbetar utmed vägarna.

Räddningstjänst får spendera otaliga timmar på vägarna vid trafikolyckor, vattenplaningar och bilbränder. Även de har upplevt vårdslösheten hos medtrafikanter när blåljusen och varningsskyltarna åker fram. Nu går polisen i Linköping ut med en skarp tillsägelse på Facebook.

LÄS MER: Polisen ryter nu ifrån: ”Fullkomligt obegripligt”

”Jag får hoppa undan för att inte bli påkörd”

”Är vi som jobbar inom polis, räddningstjänst och ambulans inte värda att få komma hem hela från jobbet?

Det är lördag och semestertider. Trafiken är tät och på vägen ligger mycket vatten efter det kraftiga regnet som precis har varit. En bil har fått vattenplaning och kraschat på E4. Ambulans och räddningstjänst lämnar strax platsen.

Räddningsledaren låter oss ha kvar en släckbil som skydd på platsen en stund (tack!) men givetvis har de andra uppgifter som de behövs till.

Efter en stund behöver den lämna och då har vi EN polisbil kvar som skydd på platsen i väntan på bärgare. En kollega på mc försöker få ner hastigheten i köerna för att minska risken för kökrockar men på olycksplatsen står jag och min kollega tillsammans med föraren från olyckan och den skadade bilen.

Polisbilen har blåljus och vi ställer ut bloss på vägen för att få förare att sakta ner. Bra tänker vi, det borde ju funka.

Jo... för de flesta, men jag ska dra några exempel på saker som inträffade..

Två bilar vid olika tillfällen kör fram till polisbilen/släckbilen, tränger sig in i högerfilen, sen går de snabbt ut i vänsterfilen och börjar gasa upp. VEM tror ni står i den filen? Jo, JAG. Jag som får hoppa undan för att inte bli påkörd.

Cirka 30 (!) bilar väljer att köra på insidan i vägrenen, vilket gör att de som följer trafikreglerna går ut i den fil där JAG står. 

När annars kör man i vägrenen? Aldrig! Varför är det då okej vid en trafikolycka? Flera stycken gestikulerade att de skulle svänga av vid nästa avfart så de verkade tycka att det var okej. Brukar man köra i vägrenen innan avfarten när man ska svänga av i vanliga fall? NEJ. Ska man ta ännu mer ansvar och vara försiktigare när man ser blåljus och poliser på vägen? JA.

Åtminstone fem stycken förare passerade mig med telefonen i högsta hugg. Man får inte använda telefonen när man kör och vid en trafikolycka bör väl uppmärksamheten vara precis överallt annars än i era telefoner?!

I norrgående körbana, som förvisso är avskild med några få meter från den vi står på, kommer flertalet bilar i oerhört höga hastigheter. Bland annat passerar en bil i närmare 200 km/h (min bedömning) och pekar finger samtidigt. Om en av de bilarna också får vattenplaning och far över vajerräcket eller kraschar så att det flyger delar, vem tror ni får dem på sig. Jo, jag och mina kolleger.

Snälla tänk på ert beteende när ni ser oss på vägarna. Andra har också bråttom, andra vill också komma hem. VI vill komma hem!

Andréa

Trafikenheten Linköping

https://www.facebook.com/polisenilinkoping/photos/a.1405024789772379/2348308635443985/?type=3&eid=ARDn4GFmoOnfwzn0LrbssewQ5IbPI5xRDURH5Q8R5OHg-6KVP-vrz-APQyueFOWZhJXseh5Ph3CqiPSu&__xts__%5B0%5D=68.ARC4kPDQPbXGU5pNeZnzDSizMDBMiALhm7WPb7uav87kuk92FTkyf2yljl3F8SmCc3ATdyG6sWajihSFKceWTGS0ihlW0UQ4DmonwJve3TFB8-OboVOBJvkXj_TvPgq7XHoNhnbMmuiUReVQR5B5C-dM1SNzBnN-15UIHfb-5rqMGHLHWrdyylAYchW_qhSXH_vb2VPSoktQ1GP_udgZEnwuFYJ5KCGYO7Yg_Unef8YkmyWOVfGm7iaGj-wDtAuXoedVdbBwtPDj0kSxD6EnAia13jt333vvnPTXy-IiDsjRLYt3myYbNT7PRs-PqpnxSMOuHg7W4qRVovTZ-7rpcDe0LepK&__tn__=EEHH-R