Äntligen börjar Tesla bygga nya Model 3

Tesla Model 3.
Foto: Tesla

20 februari går startskottet för Tesla Model 3.

Då ska Tesla testbygga en liten serie av den nya elbilen för att testa produktionslinan, rapporterar Reuters.

Däremot kommer inga av de här bilarna levereras till kunder – de får vänta lite till.

Nu närmar sig produktionen av den efterlängtade elbilen Tesla Model 3.

Enligt Reuters, som har varit i kontakt med källor med insyn, ska en första testserie bilar tillverkas 20 februari. Det här är ett viktigt steg inför den planerade massproduktionen som enligt Tesla ska dra i gång i juli.

Batterierna som ska användas i Model 3 har redan börjat tillverkas i Teslas Gigafactory.

”Tesla kommer att starta tillverkningen av Model 3 senare i år som planerat och öka till 500 000 bilar per år 2018”, uppger en anonym talesperson för Reuters.

Det är inte känt hur många bilar som ska tillverkas i den första omgången, men det är troligen ett mindre antal för att testa produktionslinan och kvaliteten.

Genom att tillverka en testserie 20 februari hoppas Tesla kunna berätta mer om utvecklingen av Model 3 för aktieägare och kunder när de presenterar sin kvartalsrapport två dagar senare, uppger källor för Reuters.

”Vad finns det för bättre sätt att elda på Wall Street och våra fans än att rulla ut en förseriebil inför rapporten”, säger en anonym person bekant med Teslas planer.

Tveksamheter om tidsplanen

Källan ville inte kommentera om Tesla lyckas hålla den planerade tidsplanen. Elon Musk sa förra året att Model 3 kan bli försenad om underleverantörerna inte klarar sina deadlines.

Men det finns andra saker som talar för att Model 3 kan bli försenad. Enligt en källa som Reuters varit i kontakt med förra veckan gör Tesla designändringar i sista minuten som kan påverka tidsplanen. Tesla har avböjt att kommentera uppgifterna officiellt.

Analytiker är skeptiska till att Tesla ska lyckas hålla den utlovade produktionsplanen.

”Vi räknar med 0 leveranser av Model 3 2017”, kommenterade Barclays analytiker Brian Johnson 3 januari. På Morgan Stanley förväntar man sig en mjukstart av lanseringen sent 2017.

Det är många kunder som väntar på Model 3. I maj förra året avslöjade Tesla att man tagit emot 373 000 förbokningar mot en återbetalningsbar summa på 1000 dollar. Hur många förbokningar Tesla har i dagsläget är okänt.

LÄS MER: Tesla misslyckas i krocktest

Annons:
Annons: