Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 20 jul 2019 13:30

Antal omkomna i trafiken minskar – rekord under juni

Foto: HANNA BRUNLÖF

Preliminär statistik över antal omkomna på de svenska vägarna, hittills i år, har nu släppts. Och utvecklingen går åt rätt håll. Juni månad innehöll den lägsta registrerade siffran i modern tid.

I fjol bröts en positiv trend då betydligt fler – 325 personer – omkom på vägarna än tidigare år under 2010-talet. Fjolåret kan vara en isolerad händelse, för siffran för året hittills – januari till och med juni – är betydligt mer positiv. Under första halvåret 2019 omkom, enligt preliminär data, 111 personer på svenska vägar. 73 av dem var så kallade skyddade trafikanter, det vill säga personer som omkom sittandes i exempelvis en bil eller lastbil. Övriga 38 var oskyddade trafikanter, alltså trafikanter som antingen var fotgängare (14 stycken) eller färdades på motorcykel (12 stycken), moped (4 stycken), cykel (5 stycken) och snöskoter.

Sett till enbart juni månad omkom 16 personer vilket är den lägsta siffran som registrerats för någon tidigare junimånad under modern tid. Merparten, nio personer, var oskyddade trafikanter.

LÄS MER: Nya hastighetsgränser ska rädda 16 liv per år 

Lägsta antalet i modern tid

– Nu ser vi att utvecklingen går åt rätt håll efter en mörk inledning av 2019 med 30 omkomna i januari. Därefter har antalet omkomna i trafiken minskat. Antalet omkomna i juni månad i år är det lägsta antalet för samma månad i modern tid. Den största minskningen är bland motorcyklister och personbilister jämfört med juni 2018, säger Khabat Amin, statistiker på väg- och järnväg på Transportstyrelsen.

Av de 111 omkomna under första halvåret var fem yngre än 20 år och 34 var 65 år eller äldre.

Under halvåret skadades 8 227 personer i vägtrafiken varav 899 klassades som svårt skadade och 7 328 som lindrigt skadade.