Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 maj 2019 10:00

Allt starkare sug efter begagnade elcyklar

Allt fler vill ha en elcykel och andrahandsmarknaden växer.

Allt fler vill ha en elcykel och andrahandsmarknaden växer.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Våren rullar in och med det också elcykeln, som blir alltmer populär.

– Att nästan var femte kan tänka sig köpa en elcykel pekar också på att efterfrågan kommer att bli än större framöver, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket, i ett pressmeddelande.

Köpsajten Blocket ser nästan en fördubbling av säljannonser gällande elcyklar under mars månad i jämförelse med samma period förra året. Och det växande utbudet pressar priserna.

– I april 2018 låg medianpriset på 11 200 kronor. I år ligger medianpriset på 10 000 kronor för april, säger Tero Marjamäki.

April i år hetare

Även om det är barn- och damcyklar som toppar säljstatistiken för cyklar hos Blocket så har försäljningen av elcyklar ökat i jämförelse med april 2018. I april i år såldes 51 procent av alla utannonserade elcyklar inom en vecka, vilket kan jämföras med 39 procent under motsvarande period förra året, enligt Blocket.

– Elcykeln har kommit starkt på kort tid och har blivit ett populärt färdmedel till och från jobbet. De har också utvecklats för fler ändamål. Idag finns elcyklar för allt från vardagsturerna, till skogsturerna till lastcyklar som blivit ett komplement till bilen, säger Tero Marjamäki vidare.

Flest sökningar

Elcykeln har också tagit fart i antal sökningar på Blocket och är sedan i mitten av april den cykel som nu är mest eftersökt i kategorin, enligt Tero Marjamäki.

– Nu är det den som söks allra mest. Det är ett väldigt sug efter den och även nu i maj toppar den. Elcykeln har kommit väldigt starkt, säger han.

Fler säljannonser av elcyklar

Sedan det statliga elcykelbidraget infördes har den blivit alltmer populär och i dag äger sju procent en elcykel, enligt Blocket.

– Folk köpte nya elcyklar med det statliga bidraget och det är de cyklarna som nu kommer ut på andrahandsmarknaden. Det har gett en boost där när man nu kanske vill byta upp sig till en nyare cykel, säger Tero Marjamäki.

LÄS MER: Pengarna till elcykelbidraget är slut 

Elcykelbidraget – eller elfordonspremien – tog slut i oktober 2018, vilket Tero Marjamäki också tror har skruvat upp suget efter begagnat.

– När det statliga bidraget nu är borttaget söker man sig mer till andrahandsmarknaden, säger han.