Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 9 sep 2019 17:02

90-årig Bentleyklassiker byggs med 3D-skanner

1/4

Foto: BENTLEY

2/4

Foto: BENTLEY

3/4

Foto: BENTLEY

4/4

Foto: BENTLEY

Det kommer ta cirka två år för ett specialteam från Bentley att bygga en av märkets mest klassiska modeller. Så långt som det är möjligt kommer varje exemplar byggas för hand och med dåtidens metoder.

En av Bentleys mest ikoniska bilar, En Bentley 4,1/2 liter Blower från 1929 byggs i 12 exemplar, lika många som antalet tävlingar bilen ställde upp i. Varje exemplar kommer byggas för hand av ett specialistteam från Bentleys avdelning Mulliner.

Fyra originalbilar byggdes under sent 1920-tal för att tävlas med, bland annat i Le mans 24-timmarslopp där de vann tävlingen 1930. 

Original plockas isär och 3D-skannas

För att återskapa bilarna ska ett originalexemplar plockas isär och sedan 3D-skannas alla delar för att få en digital modell av fordonet. Därefter skapas 12 exemplar av alla bildelar, men med den senaste teknologin, där det är möjligt. 

Dåtidens formar och handverktyg kommer att användas i tillverkningsprocessen. Mekaniskt, estetiskt och själsligt kommer den vara så lik originalet som möjligt. Dock ska säkerheten i bilen uppgraderas.

Bilen kommer ha en fyrcylindrig motor som utvecklar 240 hästkrafter. Chassit kommer vara en pressad stålram, med en fjäderfjädring. 

Det kommer ta Mulliner ungefär två år att sätta ihop de 12 exemplaren. Hur mycket varje bil kostar är än så länge oklart.