Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 jan 2019 10:40

3 500 bilar på övergivet fartyg – driver i Stilla havet

Besättningen fick lämna det 200 meter långa fraktfartyget Sincerity Ace efter en brand. Nu flyter det runt i Stilla havet med sin last.

Besättningen fick lämna det 200 meter långa fraktfartyget Sincerity Ace efter en brand. Nu flyter det runt i Stilla havet med sin last.

Foto: Bernhard Spragg/ Wikimedia Commons

Besättningen fick lämna Sincerity Ace efter att en brand brutit ut. 

16 av de 21 personerna ombord kunde räddas från den avlägsna haveriplatsen.

Men det 200 meter långa fraktfartyget, tillsammans med sin last bestående av 3 500 Nissan-bilar, driver fortfarande fritt på Stilla havet. 

Det var i måndags som det japanskägda fartyget, registrerat i Panama, fattade eld, rapporterar nyhetsbyrån AP

Totalt hade fartyget 21 besättningsmedlemmar. 16 kunde räddas av de handelsfartyg som nådde den avlägsna haveriplatsen 333 mil nordväst om Hawaii. Fem lämnade fartyget för att komma undan lågorna. Fyra av dem upptäcktes i vattnet, men visade inte några livstecken och kunde därför inte ta tag i bojarna som slängdes ner till dem. Sökandet efter den sista personen, som varit saknad sedan branden startade, avslutades under torsdagen. 

– Om en person i vattnet inte kan ta tag i något är det inte mycket de här fartygen kan göra för att hjälpa, säger Matthew West, talesperson för den amerikanska kustbevakningen till AP.

Det lägsta däcket på de stora farkosterna kan vara så högt som 7,6 meter ovanför vattenytan, förklarar West. 

LÄS MER: Hittar ett skeppsvrak – då gör de ett oväntat fynd 

Flyter runt med tusentals bilar

Efter haveriet driver Sincerity Ace fortfarande runt på Stilla havet. Den senaste kända positionen är cirka 290 mil nordväst om Hawaii, och på grund av det stora avståndet från land är det svårt att rädda det herrelösa fartyget som fortfarande brinner och har slagsida. 

Den japanska företaget Nissan har bekräftat att det finns cirka 3 500 av deras bilar ombord. Om de påverkats av branden eller om de går att rädda har inte gått att fastställa. Rederiet ska ha hyrt in bogseringsbåtar, men det kommer att ta flera dagar innan de är framme.

LÄS MER: 30 populära suvar med dyra fel