Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 14 nov 2017 16:06

26 000 dödsfall varje år – nu vill EU ha säkrare bilar

Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Högre krav på nya bilar, lastbilar och transportbilar.

Det är EU:s recept för att minska dödstalen i trafiken.

Cirka 26 000 personer dör varje år i trafiken i unionen och siffran ser inte ut att minska.

Senast EU ställde krav på bilindustrin var 2009. Och nu tycker ansvariga politiker och tjänstemän att det är dags igen. EU-parlamentets transportkommitté har förberett ett förslag som i dagarna backades upp av parlamentet. I mars nästa år kan ett helt färdigt förslag vara klart för godkännande av parlamentet och medlemsländerna.

EU har speciellt riktat in sig på autobroms, bältespåminnare på samtliga platser i bilen och så kallade smarta farthållare som kan bromsa in bilen vid köer och hålla rätt avstånd till framförvarande bil.

LÄS MER: Nya XC40 varnar föraren på ett nytt sätt

Gäller även lastbilar och skåpbilar

Enligt det förslag som ligger nu ska också de nya kraven gälla såväl personbilar som lätta och tunga lastbilar. De som står bakom förslaget menar att det är bråttom då det tar tid att få ett godkännande och att det sen dröjer ett antal år innan vi ser en effekt av de modernare bilarna ute i trafiken.

Cirka 26 000 personer omkom i trafiken inom unionen förra året och den siffran har varit stabil de senaste åren. Förutom tekniska krav på bilarna finns också krav på hur väl det ska gå att upptäcka oskyddade trafikanter från till exempel en lastbil.

I USA har biltillverkarna frivilligt gått med på att höja säkerhetsstandarden på nya bilar efter 2022.