Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 nov 2019 06:30

159 modeller: Här är de säkraste familjebilarna

Volvo XC60, en av de absolut säkraste familjebilarna enligt Folksam.

Volvo XC60, en av de absolut säkraste familjebilarna enligt Folksam.

1/3

Foto: VOLVO

Volkswagen Touran, från 2015 och framåt, hör också till toppen bland säkra familjebilar.

Volkswagen Touran, från 2015 och framåt, hör också till toppen bland säkra familjebilar.

2/3

3/3

Bilarna blir allt säkrare och speciellt för barn och passagerare.

Det visar försäkringsbolaget Folksams stora undersökning av 159 bilmodeller.

Åtta modeller för högsta betyg.

Folksam har undersökt totalt 159 bilmodeller som är bra val för en familj. Alla modellerna får betyget ”Bra val” tack vare sin höga säkerhetsnivå. Men det finns skillnader mellan de totalt tre betygskategorierna.

− För att få högsta betyg i vår rankning av säkra familjebilar ser vi över vilka säkerhetssystem som finns i baksätet som framför allt skyddar barn som åker framåtvänt. Utöver autobroms som standard handlar det om att bilarna ska ha bältespåminnare, bältessträckare, bälteskraftbegränsare och sidokrockgardin som standard i baksätet samt att integrerad bilbarnstol erbjöds som tillval när bilen var ny, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam, i ett pressmeddelande.

Viktigt att ta reda på vad som ingår i bilköpet

Att de olika säkerhetssystemen är standardutrustning i bilarna är vanligare bland nyare modeller. Utrustning som förr var ett kostsamt tillval har på senare år blivit standardutrustning som ingår i grundpriset.

– Vi ser att införandet av säkerhetssystemen i baksätet ökar i nyare bilgenerationer, vilket är glädjande. Det är viktigt för köpare av begagnade bilar att hitta de modeller som har säkerhetssystem, vilket kan vara svårt, säger Anders Ydenius.

Ska du köpa en begagnad familjebil är det alltså mycket viktigt att ta reda på vilken utrustning bilen har och vilka tillval som gjordes när bilen var ny.

Enligt Folksam bilbältet den enskilt viktigaste skyddsutrustningen och då på alla platser i bilen. Därför bedöms det som viktigt att det finns till exempel bältespåminnare även för baksätet samt bältessträckare.

– Vi att bältespåminnare är mycket effektiva och är särskilt viktigt i baksätet då bältesanvändningen är lägre där. Även sidokrockgardiner som täcker bilens baksäte och minskar risken för skallskador på framåtvända barn, samt bältessträckare och bälteskraftbegränsare, som bland annat ger en minskad risk för nackskador, är viktiga system för att skydda barn i baksätet, säger Anders Ydenius.

För listan med alla 159 modeller – klicka här (extern länk till Teknikens Värld).