Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 18 sep 2018 11:08

11 lyxbilar som kan bli Årets bil

Lite billigare och enkla bilar brukar vinna den prestigefyllda titeln Car of the Year, tävlingen som ibland också kallas Årets bil.
Volvos lilla suv XC 40 är titelhållare men det kan bli en dyr och exklusiv bil som tar priset 2019.
Här är 11 nya sport-, lyx- och supersportbilarna som kan bli Car of the Year 2019.

1. Aston Martin Vantage

Vantage har varit Aston Martins instegsbil men modellen har utvecklats till en äkta supersportbil. Vantage har också fått massor av beröm för sin nya design. Under huven sitter en V8:a som Aston Martin köpt från Mercedes men för att särskilja sig har Aston skapat ett eget ljud. Aston Martin planerar också att erbjuda en version med manuell växellåda. Motorn på fyra liter har dubbelturbo. Väljer du ändå automatlåda får du en åttastegad från ZF i stället för den automatlåda Mercedes utvecklat. En S-version bör komma men även om det skulle fungera rent tekniskt planerar inte Aston Martin plocka i sin egen V12:a. Då blir bilen för tung. Aston Martin Vantage finns med när Car of the Year-juryn testar årets nyheter i Danmark nästa vecka.

 

2. Audi Q8

Audi tänkte förstås inte låta BMW och Mercedes få härja helt fritt med coupésuvar. Men Q8 är något lite mer än det bara en snyggar variant av Q7. Q8 är också en vink om vilken design kommande Audi-bilar kommer att få. Titta lite extra på grillen, den kommer vi att se i flera suvar framöver. Och Audi flörtar också öppet med sin gamla quattrodesign, titta bara på c-stolpen. Q8 har mängder med kameror och sensorer som hjälper föraren. Under huven finns de nya effektiva 48 V-hybriderna som ger riktigt låg förbrukning. Interiören är hämtad från den nya A6-familjen.

 

3. BMW Z4

Tillsammans med syskonbilen Toyota Supra är BMW:s nya sportbil Z4 en bil som fotograferats flitigt under utvecklingsarbetet. BMW har plockat in samma typ av interiördesign som den vi hittar i 8-serien. Z4 har också nya BMW Live Cockpit – en ny design av mätare och instrument som finns i nya 8-serien och i nya suven X5. Z4 har visats i Kalifornien men frågan är om BMW lyckats få ut bilen i tillräckligt många länder i Europa för att den ska kunna vara med i tävlingen Car of the Year 2019. Om inte så blir det att göra upp med Toyota Supra nästa år. Värstingbilen Z4 M40i har en sexcylindrig trelitersmotor på 340 hästkrafter. Magna Steyr i österrikiska Graz ska bygga bilen.

 

4. Jaguar I-Pace

Det här är en riktig fräck, snygg, välbalanserad och dyr elbil. Jag tror att Jaguar I-Pace har tillräckligt tekniska nyheter som kan ge bilen en plats bland de sju finalisterna i Car of the Year 2019. Här finns till exempel ett par intressanta designlösningar som sänker luftmotståndet och även en effektiv energiåtervinning. Jaguar I-Pace kan också skryta med hög markfrigång och en mycket bra fyrhjulsdrift. Du kan alltså ta elbilen ut i skogen på svampplockning och glida fram helt ljudlöst över stock och sten.

 

5. Lexus LS

Med ett frånpris på över en miljon kronor så kvalar Lexus nya LS in bland de allra lyxigaste nya bilarna. Självklart är det hybriddrivlina för att sänka förbrukningen till anständiga nivåer. En tiostegad hybridautomatlåda hanterar elmotorn och V6-bensinaren på 3,5 liter. Men det är inte bara prestandan som imponerar. Lexus LS är fylld med vackra detaljer och lyxiga funktioner för bästa möjliga komfort. Lexus har också satsat minst lika mycket krut på ett bekvämt baksäte. Prisnivån är lite för hög för att vinna Car of the Year, gissar jag, men alla som får chansen att titta in i eller ännu hellre köra eller åka med i en Lexus LS bör ta chansen.

 

6. Mercedes AMG GT 4-door

Foto: Daimler Ag - Global Communicatio / DAIMLER AG MEDIAPORTAL DAIMLER AG

De allra första provkörningarna av Mercedes nya familjevärsting pågår som bäst i USA. Och det här är en direkt utmanare till Porsches Panamera. Mercedes erbjuder tre motoralternativ, en V6:a samt två olika effektuttag från en fyraliters V8:a. Lite senare ska det också komma en elhybrid med ytterligare lite mer effekt. Designen påminner om Mercedes CLS och mycket av inredningen har hämtats från E-klass. AMG GT 4-door lär yngla av sig och blir en betydande del i Mercedes AMG-utbud.

 

7. Rolls-Royce Cullinan

En V12-motor på 6,75 liter, 608 hästkrafter och 900 Nm krävs för att sätta fart på den här jättebilen. Cullinan är inget annat än en riktigt, riktigt lyxig och riktigt, riktigt stor suv. Ett koldioxidvärde på 341 gram betyder att Cullinan får en fordonsskatt i Sverige på drygt 25 000 kronor per år. Cullinan är 5,3 meter lång så gissa om det finns utrymme i baksätet. Fyrhjulsdriften är nyutvecklad av BMW som förvaltar Rolls-Royce-varumärket på allra bästa sätt. Enligt Rolls-Royce är det här en lyxbil som tar sig fram precis överallt – det som Rolls-Royce en gång utvecklades för att vara.

 

8. Aston Martin DBS Superleggera

Aston Martin ersätter sin modellserie Vanquish med en DBS Superleggera. Och ni som känner ert Aston Martin förstår då att det handlar om en helt ny supersportbil. Det finns ett visst släktskap med redan presenterade DB11 men konstruktionen har förfinats ytterligare. En dubbelturbo-V12:a sitter mittmonterad och effekten hanteras av en automatlåda från ZF. Effekten på bakhjulen är hela 725 hästkrafter med ett vridmoment på 900 Nm. Toppfarten är 340 km/tim. Som tur är finns det olika körlägen, GT, Sport och Sport Plus, för den som ändå vill kunna använda sin Superleggera i vanlig stadstrafik. Priset: Ja, uppåt tre miljoner för en färdigutrustad värstingbil.

 

9. BMW 8-serie

BMW har länge sett sin snygga 6-serie som störst, vackrast och häftigaste i modellprogrammet. Men kanske väckte framgången med elhybriden i8 något hos BMW för nu återuppstår modellserien från 1990-talet, 8-serie. BMW passar på att lansera den nya instrumenteringen BMW Live Cockpit i 8-serie och till det ett nytt operativsystem, 7.0. Jo, att presentera nya bilar handlar lika mycket om mjukvaran så det är dags att koppla ett operativsystem till en ny bil. Det finns både bensin- och dieselmotorer och det kommer en M-version lite senare. Den som tror att det här är ett stort flaggskepp blir aningen besviken. 8-serie är till och med lite kortare än 5-serien, men bredare. Möjligen kommer modellserien att växa med både fyrdörrars- och GT-bilar.

 

10. Lamborghini Urus

Den som väntar på en stor suvnyhet kan kanske inte vänta för länge. För det tog Lamborghini sex år att förverkliga sin suvsatsning – från konceptbil till färdig produkt. Resultatet blev Urus och det här blir en direkt konkurrent till Porsche Cayenne, Jaguar F-Pace och Range Rover Sport. Lamborghini använder sig av Porsches V8:a på fyra liter, en motor som i det här utförandet ger 650 hästkrafter. Av alla så kallade super-suvar är kanske Lamborghini Urus den bil som tar hela konceptet till sin absoluta spets. Det är verkligen supersportbilsprestanda i en terrängbilskropp. Designen är också i sann Lamborghini-anda: utmanande.

 

11. Polestar 1

När Volvo såg vad som var på gång i bilvärlden valde de att satsa på ett eget varumärke för sina allra dyraste och häftigaste elbilar. De valde sitt eget prestandamärke Polestar för en helt ny serie el- och hybridbilar. Polestar 1 är på gång till Europa men för att vara med i Car of the Year 2019 krävs det att Polestar lanserar sin första bil på minst fem marknader – och att merparten av de 60 jurymedlemmarna ska hinna testköra bilen. Det blir en kamp mot klockan. Och visst vill vi ha med Polestar 1 – det räcker att titta på den fina designen för att se att det här är en av de viktigare bilnyheterna i år.

Fotnot:  Listan över de nya bilar som kan vinna Car of the Year 2019 ska trimmas och färdigställas i slutet av november. Då vet vi vilka modeller som hinner lanseras i Europa under 2018. I den första omröstningen plockar den 60 medlemmar starka juryn ut de sju bilar som fått flest röster. De bilarna testkörs i februari på en testbana i Frankrike innan den slutliga omröstningen fastställer vilken bil som är Car of the Year 2019. Vinnaren presenteras på bilsalongen i Genève. Volvo XC40 är Car of the Year 2018.