Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 12 feb 2018 11:30

10 hemliga bilar – som du inte borde få se än

Flera nya elbilar är på gång och flera har vintertestats i norra Sverige.
Mercedes nya suv EQ C har körts i kallt väder och BMW har börjat de sista testerna av sin eldrivna X3. BMW har också överraskat med fortsatta tester av laddhybridversionerna av X3 – bilar vi trodde BMW skrotat.
Här är tio bilar som testas just nu och som biltillverkarna ska lansera under 2018 och 2019.

1. Mercedes AMG A35

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Mercedes har redan visat sin nya A-klass och vi har tidigare sett halvkombin i de två AMG-versionerna A45 och A35. Här är sedanversionen av AMG A35. Mercedes vill med den här bilen konkurrera ut Audis S3 under modellåret 2019. Vi ser att vinpaketet inte blir lika iögonfallande som för A45 men bilen skiljer sig ändå markant frånen vanlig A-klass. Vi kan vänta oss cirka 300 hästkrafter från en fyrcylindrig tvålitersmotor och det blir alltså samma motor som visats i E350 Coupe och cabriolet. Kraften kommer delvis från en hybriddrivlina som arbetar med ett 48 Voltsystem.

 

2. Porsche 992 Turbo

Kommentar: Porsches nya 992 Turbo är i Sverige för att vintertestas. Vi ser bland annat nya nya ledlyktor, bredare skärmar, nytt avgassystem och en fast bakvinge. Och visst ser den här vingen bättre ut än det vi tidigare sett på flera av prototypbilarna? Under huven finns en sexcylindrig boxermotor med dubbelturbo som väntas leverera cirka 600 hästkrafter. Motsvarande motor ger redan i dag 580 hästkrafter i 991 Turbo S så steget över 600-gränsen är inte så stort.

 

3. Mercedes S-Klass

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: När Mercedes är ute och testar ett par S-klass tillsammans med A8 från Audi och 7-serie från BMW så är något definitivt på gång. Lite senare dök också en prototyp av nya S-klass upp. Testbilen var så ny att den inte ens fått rätt registrering. Nya S-klass väntas debutera under 2020 och Mercedes kommer att förse bilen med samtliga typer av drivlinor: bensin, diesel, mildhybrid, hybrid och laddhybrid. Möjligen kommer också S-klass i en ren elbilsversion. Frågan blir väl snarare hur Mercedes tänker toppa dagens S-klass när det kommer till ny teknik, självkörande och komfort.

 

4. BMW X2 M35i

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Nya BMW X2 är ute och testkörd men det ska också komma en värstingvariant, M35i. Kraftfullast i X2-familjen hittills är xDrive 28i med en motor på 228 hästkrafter. M35i väntas leverera 30 hästkrafter från en fyrcylindrig tvålitersmotor med turbo. Troligen blir dubbelkopplingslåda ett alternativ till den åttastegade automatlådan. Bilden visar större bromsar med M Performance-ok. På insidan följer M35i samma design som vanliga X2 och med snygga M-märken på ryggstödet. Det blir allt vanligare med dekor på ryggen av framstolarna för att göra baksätet lite mer attraktiv. Det här har stor betydelse i Kina där miljön i baksätet prioriteras högt.

 

5. Bentley Flying Spur

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Även Bentley är i Sverige för de sista vintertesterna. Här med modellen Flying Spur. Den tunga kamoufleringen gör att bilen ser ut som dagens modell. Flying Spur är sedanversionen av Continental GT och då vi redan sedd en färdig Conti GT vet vi mycket om hur fronten kommer att se ut. Flying Spur delar plattform med nya Porsche Panamera men Flying Spur blir något längre. Bilen blir bak- och fyrhjulsdriven. Flera av motorerna plockas också från Panamera men vi hoppas också få se en sexliters V12:a. Vi kommer också att få laddhybridversioner och dieselmotorer i nya Flying Spur. Bilen ska vara klar tidigt nästa år.

 

6. Kia Sportage

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Kia planerar för en uppdatering av sin populära mellanklassuv Sportage. Vi ser bland annat nya och mer enhetliga lyktor och även främre kofångaren kommer att få ny design. Samma sak bak: ny design på lyktor och kofångare. Interiören ska uppdateras med senaste infotainmentsystem samt säkerhetsfunktioner som filhållningsassistent och autobroms. Under huven kan Kia komma att fortsätta sin satsning på hybrid- och laddhybridteknik men vissa rykten säger att Sportage blir försts Kia med ett 48 Voltsystem för en mer effektiv hybriddrivlina.

 

7. Audi SQ8

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: En av Audis stora nyheter i år är nya Q8. Och det är klart att Audi fullföljer sin suvsatsning med även en värsting, SQ8. Drivlinan väntas bli en hybridvariant där el och bensin tillsammans ska leverera cirka 470 hästkrafter. Det skulle i så fall betyda en kombination av en treliters sexcylindrig V-motor på 444 hästkrafter tillsammans med en elmotor på 20 kWh. Audi har också möjlighet att plocka in en fyraliters V8-dieseln från SQ7 som levererar 435 hästkrafter. Vi kan också vänta oss all teknik från A8 och Q7 samt en rad olika utrustningspaket.

 

8. BMW X3 PHEV

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Nya X3 visades sent förra året och vi testkörde bilen i Portugal i slutet av november. Nya X3 briljerade inte vad gäller köregenskaper, inte som vi tänkt oss i alla fall, men kanske kan den här varianten sitta fast lite bättre i vägen. Nya laddhybridversionen av X3 byggs med iPerformance-märke och X3 xDrive30e väntas få 252 hästkrafter och X3 xDrive40e hela 326 hästkrafter. Båda modellerna har en fyrcylindrig bensinmotor som arbetar tillsammans med elmotorn. Den vanliga åttastegade automatlådan används. Vi kommer också att få se en elbilsversion av X3. Det har tidigare ryktats att BMW skrotat laddhybriden men testerna visar att den fortfarande är aktuell. Alla tre versionerna väntas göra debut i slutet av det här året eller tidigt 2019.

 

9. Mercedes EQ Electric

Kommentar: Mercedes ska satsa 100 miljarder kronor på sitt kommande elbilsprogram. Och de färdiga bilarna är inte så långt borta. Här testas Tesla Model X-utmanaren EQ C i kallt väder. Vi ser att den färdiga produktionsbilen liknar konceptbilen EQ Concept. Det här ska bli den allra första bilen i Mercedes nya modellprogram EQ och plattformen EVA ska tjäna som grund i totalt fyra olika bilmodeller. Storleksmässigt placerar sig EQ C mellan en GLE och en GLS – det blir alltså en rejält stor suv. Effektuttaget väntas bli 400-430 hästkrafter och räckvidden närmare 50 mil. Den färdiga bilen ska visas på bilsalongen i Frankfurt 2019.

 

10. Kia Soul

Foto: Andreas Mau/Carpix

Kommentar: Det har ryktats att Kias nya generation av Soul skulle ritas om och bli något mindre fyrkantig. Men de här bilderna skvallrar om att nästa Soul behåller en hel del av dagens former. Vi ser också vissa likheter med koncernsyskonen inom Hyundai vilket skulle kunna tyda på att även Hyundai funderar på en egen Soul eller att Kia närmar sig Hyundai för vissa modeller. Det som talar emot det är att nya Céed känns längre ifrån Hyundai än tidigare Kia-modeller. Nya Soul väntas få laddhybriddrivlina och, förstås, fortsätta att säljas som renodlad elbil. Förväntad debut blir nästa år inför modellåret 2020.