Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

10 bilar du bör sälja nu – innan stora värdetappet

Bilar som snart kommer att tappa i värde. Modeller där en ersättare väntar runt hörnet. Fordon med törstiga, smutsiga motorer. Batteriräckvidd som övertrumpas av alla nykomlingar.
Det finns bilar som inte går en ljus framtid till mötes. Begagnade modeller du allvarligt bör fundera på att sälja.

1. E-Golf

När Volkswagen ID.3 börjar levereras kommer gamla e-Golf att framstå som en relik. Sälj medan du får bra betalt.


2. Volvo V60

Volvo V60 har än så länge osannolikt starkt andrahandsvärde. Men hur länge varar det? Kanske säkrast att sälja?


3. Laddhybrider

Begagnatpriserna är väldigt höga på alla laddbara bilar huvudsakligen för att de flesta exporteras till Norge. Dra nytta av den norska köpglädjen medans den varar. När norrmännen inte längre får ta elbilen, till exempel Mitsubishi Outlander PHEV i bussfilen sjunker importlusten.


4. Elbil med kort räckvidd

Ny batteriteknik ökar energiinnehållet i batterierna. Räckvidden i en modern elbil är i dag ofta 30 mil i verkligheten. Sälj din gamla elbil, exempelvis Mitsubishi i-MiEV, som ger räckviddsångest innan utvecklingen förpassar den till ett teknikmuseum.


5. Äldre hobbybilar

De som köper gamla hobbybilar är över 50 år. Det betyder att de var unga på 70-talet. De drömde inte om 40- och 50-tals bilar, de drömde om 70-talsbilar. Därför har efterfrågan på klassiker från 40-, 50- och 60-talet sannolikt redan toppat, sälj till exempel Mercedes 180 från 50-talet medan du får bra betalt och köp en  "youngtimer" från 70- eller 80-talet. Den har framtiden för sig.


6. Sexcylindriga bilar

Trenden går mot down-sizing, nu är det trecylindriga motorer som gäller. Omvänt betyder det att bilar med stora motorer (till exempel Volvo S80) blir allt svårare att sälja, och de lär bli ännu kallare på marknaden 2020.


7. Törstig suv

Range Rover är en stor, tung och törstig suv är skön att resa i och användbar  till nästan allt. Men redan i dag kostar det nästan 1 500 kronor att fylla tanken. Räkna med att bränsleskatterna ökar. Hur kul är det när en full tank kostar 2 000 kronor? Sälj nu, det är en tickande bomb.


8. Tesla Model S

Tesla har fått upp produktion i år, och framöver kommer inte långa kötider på nya Tesla att driva upp begagnatvärdena.


9. Gamla dieselbilar

Dieselbilar, exempelvis dieselversionen av Mercedes e-klass, har rasat ordentligt i värde på begagnatmarknaden. Men om miljözonerna sprider sig i landet finns det risk för ytterligare prisras. Sälj!


10. Bilar äldre än årsmodell 2009

Om du bor på Södermalm i Stockholm får du problem om din bil är av utsläppsklass Euro 4 eller tidigare (exempelvis Volvo V70 äldre än årsmodell 2009), det vill säga i princip årsmodell 2008 och äldre. Dessa bilar förbjuds på Hornsgatan från och med januari 2020, och det kommer att påverka värdet lokalt,  på bilmarknaden i Stockholm.

Annons:
Annons: