Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Bilnyheter

Publicerad 4 sep 2019 13:37

Nytt test: dela ut böter till de högljudda bilarna

Foto: ADOBE STOCK

I framtiden kan bilar som är för högljudda bötfällas genom en ”ljudradar”. I Paris genomförs nu försök för att se om tekniken fungerar samt bestämma vilka ljudnivåer som ska användas. Målet är att i framtiden automatiskt kunna bötfälla högljudda fordon.

Om du har en kraftfull bil bör du vara försiktig när det kommer till att varva med den, i alla fall om du befinner dig i Paris. Reuters rapporterar att en förort till den franska staden testas en ”ljudradar” som kan lokalisera högljudda fordon och ska även så småningom kunna bötfälla dem.

Systemet använder fyra olika mikrofoner för att triangulera varifrån ljudet kommer och även övervakningskameror för att lokalisera vem som för oljudet.

– Oljud är det moderna samhällets gift och en stor hälsorik. Den skadar personer lika mycket som passiv rökning, säger Didier Gonzales, borgmästare i Villeneuve-le-Roi.

LÄS MER: Nya lagen lagen för el- och hybridfordon

Kommer inte bötfälla någon – för tillfället

Nu har den första mikrofonen installerats i Parisförorten Villeneuve-le-Roi. Det finns även ungefär 40 mikrofoner utplacerade i Paris nöjeskvarter, men 17 av dem finns även utplacerade runtomkring viktiga byggnader i staden. 

– Med det här verktyget är det omöjligt att ifrågasätta vem som för oljud, säger Didier Gonzales.

Försöket med ljudradarn genomförs under en tvåårsperiod och systemet kommer inte bötfälla någon för tillfället. Experimentet är snarare till för att se om tekniken fungerar samt bestämma vilka ljudnivåer som kommer leda till framtida bestraffningar.

Men redan i höst kommer det röstas om ett lagförslag där lokalpolitiker får experimentera med ljudradarböter, och kommunen Villeneuve-le-Roi tänker dra fördel av detta om och när lagen tas i kraft.