Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 28 nov 2013 16:06

Varför hugger min automatlåda?

1,5 TIMMAR. Så lång tid tar det att byta bakre bromsskivor på en Mercedes 200C från 1995.

1,5 TIMMAR. Så lång tid tar det att byta bakre bromsskivor på en Mercedes 200C från 1995.

Här svarar Mekonomens verkstadschef jon Nilsson på läsarfrågor. Har du frågor du vill ställa går det bra att mejla mekaniker@expressen.se. Börja mejlet med ”Mekaniker”.

Slutar att prestera

Har en BMW 745d automat 2005 som inte växlar efter treans växel om man kickar den och vid 100 km/h så slutar den att prestera. Släpper man gasen och gasar igen så växlar den till 4, 5 och 6:an normalt. Har testat att dra på max med manuell­knapparna. Samma sak händer, den vill inte om man trycker för mycket. Vad kan det vara?

Besim Beqiri


Jon Nilsson: När det gäller automatlådor så är det väldigt känsligt med oljekvalitet och med oljemängd. Spontant så låter det som att det är något av de sakerna som kan vara ditt problem. Automatlådorna på nyare bilar är väldigt avancerade så du bör överväga att lämna den till en verkstad som kan BMW:s automatlådor.

Vill inte starta

Har en cab från 1989 som fortfarande är hel och ren men som på sistone har fått ett problem som ingen har ett svar på. Det är att när motorn är varm efter en körning och man stänger av den, så vill den inte starta igen och hålla tomgången om man inte gasar ganska våldsamt. Det håller på en liten stund sen blir den som den ska, men det upp­ repas varje gång den startas igen. Det kan vara ganska jobbigt om man åker omkring och har en massa småärenden. Vad beror detta på?

Per Sigander


Jon Nilsson: Tyvärr har jag inte så mycket att gå på för utom att det är en cab. Men jag hade börjat och kontrollerat så att den inte drar tjuvluft någonstans och på bränslesidan, så den inte får fel blandning. Hittar du inget där så får du nog lämna in den till din verkstad.

Hur lång tid tar det?

Mercedes 200C årsmodell 1995 – hur lång tid tar det att byta bakre bromsski­vor båda sidor? Bytte bromsklossar och bromsok, uppsmörjda för fyra månader sedan.

Bengt Lönn


Jon Nilsson: Vad jag kan få fram utan att ha ett registreringsnummer så ungefär 1,5 timme för att byta båda skivorna bak inklusive byte bromsbelägg.

Skaffa sprängskiss

Har en Renault Grand Scenic 2.0 16v 140 Hk årsmodell 2003. Frågan: Var sitter värmefläkts­ motståndet som har till­verkarkod 6441.L2 och originalnr: 77 01 207 718?

Ants


Jon Nilsson: Mycket bra fråga. Normalt sitter det i direkt anslutning till fläkten eller integrerat i fläktvredet. Lättast är att kontakta din Renaultverkstad och fråga om en sprängskiss/planeringsskiss över fläktsystemet.

Byte av flottör

Jag har en Audi A6 2008, bränslemätaren visar att tan­ken är tom. Är det lätt att själv byta flottören?

Bengt Beckman


Jon Nilssonn: Flottören sitter monterad på bränslepumpen nere i tanken så den är inte helt enkel att byta. På vissa av A6:orna så finns det dubbla flottörer. Som sagt inte helt enkelt, så är man osäker så bör man inte ge sig på ett byte själv.

Läge att byta oljefilter

Varför hugger (dunsar) det ibland mellan automatlådans växlingar trots måttlig jämn gasökning? Har en Skoda Fabia 2008 som servats enligt bok.

Jan Alamo


Jon Nilsson: Hur långt har bilen gått? Om du har DSG-låda i bilen så ska olja och oljefilter bytas var 6 000 mil. Om bilen gått väldigt långt kan det vara läge att byta igen. En annan möjlighet kan vara att höra med din verkstad om det finns någon uppdatering till din växellåda.

Startmotorn krånglar

Jag har en MB A160 99 där startmotorn började kugga över. Fick den utbytt (ej hos märkesverkstad av kostnadsskäl) men det händer lite då och då fortfa­rande att den inte greppar. Har auto­matlåda, så den går inte att dra i gång om det skulle bli så illa så att den inte startar. Ibland händer det alltså att det behövs ett par försök med start­ motorn så tar den tag i svänghjulet. Detta är ju inte bra. Måste man byta svänghjulet för att det skall bli bra? Vilket bilen inte är värd, eller finns det enklare sett att åtgärda problemet?

Chrille


Jon Nilsson: Tyvärr låter det som om ett svänghjuls- eller startkransbyte. Och det finns tyvärr inte några patentlösningar.

Relaterat