Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 22 aug 2013 14:29

Varför är bromspedalen svampig?

Mekonomens verkstadschef Jon Nilsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Har du frågor som du vill ställa till Jon går det bra att mejla mekaniker@expressen.se.

Tickande ljud

Jag har en Ford Focus 1999 som har ett tickande ljud när jag startar och det upphör efter en tids körning.

Jag sprutade silikon på den långa generatorremmen, då tystnade den en stund men återkom vid nästa start. Remmen är nyligen bytt och det var sånt ljud från början. Vad kan det vara?

Morgan

 

Jon Nilsson: Hej Morgan. Väldigt svårt att säga vad det kan vara utan att få titta och lyssna på bilen. Men titta på löprullar och spännaren till remmen så att de inte glappar eller låter. Annars kan du alltid åka till din verkstad och låta dom lyssna.

Att tänka på med Volvo

Vad ska man tänka på när man köper en Volvo 850, årsmodell 1997?

Vad ligger priset enligt listorna? Vad kostar de att byta kupefläkt till den här bilen? Servicekostnad? Bilen har gått 30 000 mil.

Thomas


Jon Nilsson: Hej Thomas. Utan ett registreringsnummer blir det lite svårt att får fram ett pris på kupefläkten samt att det kan skilja på priserna för bytet, beroende på var du är i Sverige. När det gäller bilen så tycker jag att du bör titta om bilen är besiktigad och om det fanns några anmärkningar.

Steglöst bra?

I nya Subaru Forester så säger man att man har en 6-stegs automatisk kontinuerlig /steglös växellåda. Hur fungerar en steglös växellåda? Är det samma som gamla DAF/ Volvo med remmen ?

Spekulant på Forester


Jon Nilsson: Hej, Tyvärr har jag inte så mycket info om vilken typ av växellåda som Subaru har i Foresten men jag kan inte tänka mig att det är samma som DAF/ Volvo hade. Jag tycker att du

ska skaffa info från Subaru.

 

Rostfritt?

Har en Corolla Touring årsmodell 2000, som nu rullat 26 000 mil. Har aldrig behövt åtgärda något på avgassystemet. Kan det vara så att allt är gjort av rostfritt stål?

Jon Nilsson: Det är inte omöjligt att det är ett rostfritt avgassystem. Det blir vanligare och vanligare att det kommer fabriksmonterat.

Bosse, Ludvika

Svampiga bromsar

Jag har en fråga om bromsarna. Bromspedalen känns svampig på min Saab. Jag har bytt skivor och belägg. Vad kan det vara?

Robban


Jon Nilsson: Hej Robban. Svårt att säga utan att ha tittat på bilen men om den känns svampig och det känns som om pedalen sjunker så kan det vara ett tecken på att du fått luft i bromssystemet. Är det inte det, så får du nog lämna in den på en verkstad.

 

Måste ha diagnosverktyg

Har en Kangoo-diesel som vägrar starta. Hört runt massor om kodningar av nycklar och startspärrar. Men så har jag hört att det ska gå att bygla en viss magnetventil som sitter på dieselpumpen. Hur går jag tillväga då?

Oscar

Jon Nilsson: Att bygla någon magnetventil har jag inte hört något om. Däremot har jag varit med om att nycklarna tappar kodningen till bilen men då brukar man få en felkod på att nycklarna inte är berättigade. För att koda in nycklarna igen så måste man ha ett diagnosverktyg som klarar av nyckelkodning.

 

Läcker in från luckan

Hej! Vi har en Forester med taklucka som vi köpt som ny. Under mer än ett års tid har vi haft problem med inläckage av vatten. Vatten droppar in genom ljusarmaturen vid framrutan. Om någon vecka lämnar vi in bilen för 3:e gången för detta. Vårt förtroende för Subaru har minskat då förklaringarna varit många och olika under tiden. Vet du om detta är ett känt problem hos Subaru eller okunskap. Problemet har kostat oss tid och resekostnader som vi tycker borde kompenseras.

Evy & Lasse Andersson


Jon Nilsson: Hej. Vattenläckage är extremt svår att felsöka. Att det skulle vara ett vanligt problem är inget som jag hört eller råkat ut för. Det ända jag kan råda er till är att prata med verkstan om hur ni tycker att det fungerat och att ni inte är nöjda.

Har Seat Ibiza diesel drivremsbyte vid 15 000 mil? Vad kostar detta? Har denna bil ett filter som kostar 35 000 att byta?

 

Galvaniserat

Är Audis karosser fortfarande galvaniserade?

Jan


Jon Nilsson: Vad jag vet så har Audi helgalvaniserat sina karosser från slutet av 80-taet. Däremot blir det mer och mer aluminium i deras bilar.