Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisens stöldskydd – ta bort ett tändstift

Ta bort ett tändstift är ett dåligt sätt att skydda sig mot biltjuvar enligt Mekonomens expert.
Foto: Byrdyak / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Har du problem med din bil? Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Du är välkommen att mejla in din fråga! Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Plocka bort tändstift

Vår lokala polis rekommenderar att plocka bort ett tändstift för att göra det riktigt krångligt för presumtiva biltjuvar. Hur smart är det? Hur mycket stryk får motorn om en kör med ett stift borta?

Björn

JONAS: Det var den sämsta idén någonsin. Om du kan köra med ett stift borta kan ju också tjuven det. Dessutom skadar det motorn något oerhört. Jag hoppas det är ett skämt.

Bilen dog

Jag har en Seat Arosa 1,4 99-årsmodell. Mitt i en acceleration från noll till 80 kilometer i timmen så dog bilen plötsligt och batterindikatorn började lysa. Sedan ville bilen inte starta. Det blev bogsering. Vad kan ha hänt?

JONAS: Hej. Att batterilampan tänds när motorn dör är fullt normalt och riktigt. Vad sedan felet beror på får en undersökning ge svar på.

Gasen svag

Jag har en Volvo V50 av årsmodell 07. Den svarar ibland mycket dåligt på gaspådrag. Speciellt när den är körd en längre sträcka och varm. Det händer att jag måste trycka på väldigt hårt vid omkörningar. Vad kan problemet bero på?

Kurt.

JONAS: Hej Kurt. Det skulle vara spännande att provköra din bil och få en uppfattning om problemet närmare. Eventuellt är det ett kopplingsbekymmer du beskriver, alltså att lamellen tappar friktion när den blir varm och slutar driva. Annars kan det vara bränslesystemet, till exempel en tempsensor eller liknande som skapar problemet och inte ger rätt mängd bränsle.

Varningsblinkers strular

Jag har en Renault Kangoo. Centrallåset går igång och samtidigt startar varningsblinkers när jag kör. Om jag trycker två gånger, alltså på och sen av på varningsblinkersen så stängs den av för att när som helst starta igen. Vad beror det på?

JONAS: Hej. Kan bero på ett stöldlarm. Kontrollera om det sitter ett eftermonterat larm i bilen. Det kan ibland ställa till bekymmer.

Mystiskt strömtapp

Min bil tappar ström, det vill säga batteriet laddas ur. Men batteriet är relativt nytt och generatorn fungerar bra. Vet du vad det kan vara?

JONAS: Hej. Om bilen drar tjuvström, vilket dock är ovanligt, beror det oftast på eftermonterade tillbehör så som handsfree, gps eller liknande som ligger och drar även med avstängd tändning. Mer vanligt är att man helt enkelt kör för många korta körsträckor och aldrig låter batteriet hinna få tillbaka sin fulla laddning. Om bilen aldrig får rulla några längre sträckor (säg mer än 2-3 mil åtminstone varannan vecka) så bör batteriet underhållsladdas.

Begränsad hastighet

Jag har en BMW 316 -96a, 97a och bilen går som den ska förutom att det känns som att den går på 3cylinder. Jag kommer inte upp i mer än 110km/m på rak sträcka. Vad är felet?

Gisse.

JONAS: Det kan vara allt från en spridare som inte öppnar till ett tändstift som inte levererar gnista eller en ventil som inte öpnnar och stänger som den skall. Svårt att säga, bilen bör komma till en verkstad för en kontroll.

Motorn låter mycket

Jag har en Volvo V40 2.0t av 2003 modell. Jag har ett problem med att motorn låter oerhört mycket när jag kör på alla växlar förutom när den ligger i femmans växel. Vad kan det vara för problem?

Mark.

JONAS: Sliten växellåda låter det som. Prova att byta växellådsolja, hjälper inte det så har du eventuellt tyvärr en dyr reparation framför dig.

Trött på din struliga bil? Se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: