Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 17 jun 2015 11:26

”Min bil tänder inte på alla cylindrarna”

En läsare har problem med sin Audi A6. Har du också en fråga till vår mekaniker? Mejla gärna!

En läsare har problem med sin Audi A6. Har du också en fråga till vår mekaniker? Mejla gärna!

Foto: Audi

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Tänder inte på alla cylindrar

Hej har ett problem med min Audi A6 1,8t 01. Bilen gick klockrent och se en dag när den stod och gick på tomgång börja den gå väldigt dåligt. Gasa upp den och då gick den bra en stund sen gav den upp. Nu har jag byt tändstift kollat spolarna men den tänder bara på 2-4 fin gnista. Vad kan felet vara? Har även tagit bort kamaxelsgivare men utan någon skillnad.

Tacksam för hjälp

mvh Andreas

JONAS: Hej Andreas. Det kan ju fortfarande vara fel på tändmodulen, (som jag tror denna bilen är byggd med). Om du har dålig eller ingen gnista på en eller flera cylindrar kan ju detta vara felet.

Vad är det som låter?

Hej Har en Hyundai Santamo - köpt i Tyskland, modellen finns nog inte i Sverige. När jag startar bilen, efter att den stått ett tag, till exempel en natt hörs ett högt svirrande ljud. Ljudet slutar efter att man kört en kortare sträcka (ca 20 meter) och återkommer sedan inte under körningen. Det tycks ha att göra med att man svänger ratten - dock inte helt säker på just detta. Ljudet återkommer inte om man slår av tändningen och startar om bilen genast. Är det något allvarligt - jag är handledare och övningskör med en person f n - därför lite viktigt att veta.

Med vänliga hälsningar

Margita Beijmo

JONAS: Hej Margita. Det låter absolut inte som något allvarligt eller trafikfarligt, men åk ändå förbi en verkstad och låt dem lyssna på det så kan de säkert svara på om det bör åtgärdas eller om det bara är ett arbetsljud som du kan ignorera.

LÄS MER: Är det okej att byta lampor till xenon-look?

Skillnad på servopump?

Hej! Jag skulle vilja fråga om skillnaden mellan servopumpar. Jag har en Saab 9-5 1998 år, där vill jag byta ut servopumpan, jag har kollat på begagnade servopumpar och hittat en, men där är det lite skillnad mellan siffrorna särskild de som står i sista raden? De här siffrorna som skiljer sig: I/S/A/P 3/15/98/120 bar

Tack!

Ualik

JONAS: Hej Ualik. Jag tror inte det gör någon skillnad på de siffrorna om pumparna i sig ser likadana ut. Men ring gärna till bilskroten och prata med dem, de brukar vara kunniga om sådant här.

Bältesvarnaren är på

Hej. Jag har en Nissan Qashqai+2 2012 och när jag startar bilen så kommer det upp bältesvarning till baksätet fast det inte sitter någon bak. Vad kan det vara för fel? Eller ska den göra så?

Örjan

JONAS: Hej Örjan. Nej jag tror inte den skall varna om det inte finns någon som sitter i baksätet. Kan vara fel på någon sensor i sätet. Eller så kan det vara ett kabelbrott till en sådan sensor.

Bensin kontra etanol

Hej “Mekanikern”. Läste i Expressen om Statoils nya drivmedel miles PLUS 98 och skulle vilja veta hur Du/Ni ser på det.

Jag har nu börjat tanka detta bränsle i min Ford Focus Flexifuel -08 med snart 10.000 mil och upplever en klar förbättring genom att den drar snabbt och når lätt 120 km på motorväg och lättare startar.

Normalt kör jag alltid enbart på bensin för med etanolen blir den mer svårstartad och dör ibland vid start och körning (blandar bensin+etanol sommartid) tilläggas kan att den är inköpt helt NY hos Auktoriserad Fordförsäljning (Råbergs Bil i Kalmar) och serverad där under alla åren.

Jag undrar också vad Ni menar med att Ford Focus - dricker olja och slits i förtid för jag behöver aldrig efterfylla på snart 10.000 mil på denna bil som fått sin olja bytt varje 1000-mil oavsett att jag EJ kör på Etanol+Bensin mer än lite och sommartid. Texten står under Begagnade bilar med dolda kostnader!

Med TACK för ordet hälsar

Hans

JONAS: Hej Hans. Jag vet inte vart du hittat just det citatet, jag arbetar inte på Expressen utan hjälper enbart till med att svara på läsarfrågor kring bilar och service. Att du kör på bensin i stället för etanol anser jag dock vara bra då etanolen har en förmåga att sätta igen spridare och förkorta livstiden på komponenter i bilens bränslesystem. Detta gäller de flesta etanolbilar, inte bara Ford Focus.