Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 15 jul 2015 16:40

”Min bil har plötsligt börjat dricka enorma mängder”

En läsare har problem med sin Opel Insignia.

En läsare har problem med sin Opel Insignia.

Foto: netcarshow.com

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Räcker oljebyte?

Hej snälla hjälp mig. Jag skulle åka på semester då min mamma blev opererad. Jag har Mercedes R 350. 2007 årsmodell. Vi lämnade in bilen till Hedin bil i Borås för besiktning. De säger att deras data visar motorfel och de rekommenderar ej att vi ska åka till Ungern. Tre gånger har det hänt att min man gasat, det varvar upp men kraften går inte till motorn. Sedan stannar han och börjar om, sen går bilen som vanligt. Min fråga är om det är en sliten motor, kanske på grund av att ett oljebyte som har blivit missat? Om det uppstår slitage på motor redan, kan ett oljebyte hjälpa situationen?

Snälla svara Krisztina

JONAS: Hej Krisztina. Detta låter dessvärre mer avancerat än så. Att ett oljebyte skulle kunna hjälpa har jag svårt att tänka mig. Bilen bör komma tillbaka för en vidare felsökning. Försök komma in med den när felet är framme om det går, det underlättar mycket för verkstaden.

Trasigt backljus

Hej, jag har en Seat ibiza 1.4 SP 2004. Mitt backljus fungerar inte, jag har bytt lampa och den förra var inte heller trasig. Och min säkring har inte heller gått sönder så jag undrar vad de kan vara? Är de något relä eller kan de vara fel i el/kabel-systemet?

Mvh Andreas

JONAS: Hej Andreas. Prova att byta backljuskontakten. Ofta ganska enkelt ingrepp och billig reservdel.


Drar mycket bensin

3. Hej! Jag har en Volvo 850 från 1994 som börjat dricka enorma mängder bensin, den går inte dåligt eller har några felkoder alls. Det vi har bytt är: luftfilter, tändstift, fördelarlock, rotor och databoxarna. Den komptestades samtidigt med goda resultat. Men ändå felet kvarstår, den dricker runt 1.5-1.7 liter milen och bilen körs inte hårt heller.

Några idéer vad felet kan vara?

Mvh Oskar

JONAS: Hej Oskar. Det låter mycket märkligt. Se om du kan hitta något luftläckage på insugssidan som gör att motorstyrdonet kräver mer bensin i förhållande till luftmängden. Eller kanske en felande lambdasond, men det är svårt att felsöka själv. Annars inga andra tips tyvärr.

Komplicerat problem

4. Mekaniker. Jag har en Opel Insignia årsmodel 09 för någon vecka sedan började motorlampan att lysa men den går som vanligt men när jag började gasa så vill den gå i samma hastighet t ex 50 kilometer i timmen jag försöker öka men den stannar kvar på samma hastighet i några sekunder 5 till 10 sekunder sen kan jag öka sen händer det igen efter ett tag om jag håller samma hastighet så går det bra. Vad tror du det kan vara. Hoppas på svar. Bilen har gått ca 21 600 mil

Mvh Hans Bruksner

JONAS: Hej Hans. Väldigt svårt att säga utan att koppla in ett diagnosverktyg. Kanske kan vara fel på spjället eller den elektroniska gaspedalen men detta som sagt måste felsökas med anpassad utrustning.

Tändspolen vanligt fel

5. Hej , felet på Audi A6 an som inte går på alla cylindrarna är troligen tändspolen, då detta är ett vanligt fel på dessa motorer.

Mvh Tommy

JONAS: Hej Tommy. Det kan det absolut vara. Prova att byta den och se om det hjälper.