Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Måste ha gasen i botten på bilen”

Plattan i mattan för att köra i väg med bilen – då är det troligen kopplingen som är slut.
Foto: Utku Tonguc Topal

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Kolven blev bromskloss

Hur ska man byta bromsklossar på en Audi A6:a. Jag lyckades att byta dem fram, men inte bak. Kolven som trycker ut klossar mot skivan gick inte att trycka tillbaka. Därför fick jag inte plats med de nya. Hur ska jag göra för att trycka på rätt sätt?

Nisse.


JONAS: Hej Nisse. Om din bil är utrustad med elektrisk parkeringsbroms måste bromsoken sättas i serviceläge med lämpligt diagnosinstrument innan man kan trycka in kolvarna, och sedan återställas efter bytet. Annars på många bilar idag sitter p-bromsfunktionen  – även på bilar med mekanisk ”vanlig” p-broms – i bromsoken och då skall kolvarna vridas in samtidigt som man trycker. För detta används ett specialverktyg. Om inte kan det helt enkelt vara så att kolvarna kärvar så mycket och då bör man byta oken.

Het motor

 Jag har en Audi 3 av 1998-årsmodell. Mitt problem är att motorn går varm om jag inte kör försiktigt. Termostaten är bytt och kylsystemet genomspolat. Ändå blir det inte bättre. Vad är det för fel?

JONAS: Hej. Kan vara en kylfläkt som inte startar eller en vattenpump som inte cirkulerar ordentligt. Även en kylare som är tät utvändigt kan orsaka detta, det vill säga om fartvinden inte tränger igenom kylflänsarna ordentligt.

Undran om kamrem

Hur ska jag veta när jag ska byta kamrem? Jag har en Volvo 460 96:a som jag köpte begagnad för 10 år sedan. Då hade den gått cirka 10 000 mil. Nu har den gått cirka 24 000 mil. Jag vet inte om de tidigare ägarna hade bytt kamremmen.

Kalle Nilsson.

JONAS: Hej Kalle. Det finns enligt mig inga säkra sätt att se på en kamrem exakt hur gammal den är. Ta det säkra före det osäkra och byt den om du inte hittar kvitton eller annat som tydligt visar när det är gjort sist. Misstanken är ju kanske att det aldrig är gjort och då kan man väl hävda att den går på ”konstgjord andning”.

Svag på tomgång

Jag har en Volvo 740 som går dåligt på tomgång. Det känns som att motorn nästan är på väg att slockna om jag till exempel står stilla vid ett rödlyse. Vad kan felet vara?

JONAS: Hej. Luftläckage eller fel på bränslesystemet/förgasaren beroende på motoralternativ känns rimligt.

Ingen bra back

Jag har en Audi A6 2,7 Quattro med automatlåda. Den driver väldigt dåligt i backläge. Vad tycker du jag ska göra.

JONAS: Hej. Svårt att säga vad som är fel på din växellåda, man måste börja med en undersökning. Kan vara ett elektronisk fel eller ett mekaniskt fel i växellådan, här rekommenderar jag dig till att kontakta en verkstad.

Problem vid låg fart

Jag har en Volvo S40 som gått cirka 16000 mil. Ibland tänds en lampa som ser ut som ett batteri på instrumentpanelen. Det händer när jag saktar ner farten.  När lampan tänds går ratten trögt och motorn känns som om den är på väg att dö. När jag gasar på så släcks lampan och bilen går normalt igen. Vad kan felet vara?

Per.

JONAS: Hej Per. Det låter som du har en generator som laddar dåligt. Låt en verkstad göra en laddningskontroll och även se över batteriet och drivremmen. Jag gissar att du får till svar att generatorn bör bytas.

Måste ha gasen i botten

Jag har en Sharan 1,8t årsmodell 00. När jag lägger i växel och släpper kopplingen så står bilen still. Jag måste gasa jättemycket, upp till 5 000 varv, innan bilen rullar. Vet du vad felet kan vara.

JONAS: Hej. Låter utan större tvekan som en utsliten koppling.

Bilen dog i 80 blås

Jag har en Seat Arosa 1,4 99-årsmodell. Mitt i en acceleration från noll till 80 kilometer i timmen så dog bilen plötsligt och batterindikatorn började lysa. Sedan ville bilen inte starta. Det blev bogsering. Vad kan ha hänt?


JONAS: Att batterilampan tänds när motorn dör är fullt normalt och riktigt. Vad sedan felet beror på får en undersökning ge svar på.

Byta till bil som inte strular? Se vad du kan få för din gamla bil här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: