Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 21 apr 2016 15:15

”Kylarvattnet försvinner i min bil”

Bilbekymmer? Mejla Mekonomens verkstadschef!

Bilbekymmer? Mejla Mekonomens verkstadschef!

Foto: / WWW.GETUPSTUDIO.COM

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Kylarvattnet försvinner

Har ett stort problem med min Volvo V70 bi fuel 2007. När jag kör på gas så försvinner kylarvattnet. Det blir ingen pöl under bilen, och motoroljan ser bra ut. Jag har planat toppen och bytt topplockspackning utan att det blir bättre. Kör jag på bensin så går bilen bra och kylarvattnet stannar kvar. Snälla, hjälp mig. Vad kan det vara för fel?

Wictor

JONAS: Hej Wictor. Dessvärre kan jag inte så mycket om gasdrivna bilar men det låter märkligt att felet bara framkommer vid gasdrift. Kan det vara så kanske att gasregulatorn är vätskekyld och det finns ett inre läckage i den?! Annars som sagt, vet ej tyvärr.

 

Mystiska felmeddelanden

Jag har ett problem med min Renault Scénic 2007 1.9dci. Bilen kommer in i något felsäkert läge när jag ligger i cirka 100 kilometer i timmen. Får ett felmeddelande som säger check injection och bilen tappar kraft. Stänger jag sedan av bilen och startar igen så går den igen och meddelandet är borta, men det kommer tillbaka igen när jag ligger i över 100 kilometer i timmen. Nu har jag haft bilen inne på en service (Mekonomen) och de läste ut ett felmeddelande, P242ATempsensor, men jag har sedan själv tagit hjälp av en kompis som läst av följande meddelande:  DF652, krets temperaturgivare före turbin, kortsluten till plus eller avbrott, intermittent. Är det givaren före turbon (MAF) eller är det en givare för avgastemperatur, kan det vara samma givare? Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar, Niclas.

JONAS: Hej Niclas Det kan absolut vara samma givare. P-koden är universell och går att applicera på (nästan) alla bilar medan DF652 är Renaults översättning av den koden. Gissar jag. Men det låter som ett och samma fel fast på två olika "språk".

 

För många varv

Jag har en Volvo v70 2007 manuell som när jag kallstartar går upp till 2000 varv i 15-20 sekunder innan motorvarvet sjunker till normala varv. Jag vet att varvet är högre vid start tack vare choken men jag tycker 2000 varv är för mycket. 1200-1500 varv vore mer normalt .Jag oroar mig för att motorn ska ta skada i längden.

Torbjörn

JONAS: Hej Torbjörn. Detta är inte normalt men säkert inte heller något farligt. Kontrollera om det finns något luftläckage eller läs av värdena på aktuella temperatursensorer (med hjälp av ett diagnosverktyg).

Hostig motor

Jag har en V70 tf 2,0 2012. Den har nu gått 28 000 mil. Efter 25000-milaservicen som kostade 27 000kr, går bilen mycket dåligt. Felet uppstår om jag gasar för mycket vid hastigheter kring 80-100 kilometer i timmen på högsta växeln. Om jag då ger något för mycket gas hostar motorn till och om jag skulle fortsätta gasa så tänds motorblockslampan och jag blir tvungen att stanna bilen och stänga av motorn. Den måste få exakt rätt gasmängd vid de höga hastigheterna, absolut inte för mycket. Varvtalet ligger då kring 2000 rpm. Bilen har förut tankats på etanol, men nu enbart på bensin. Jag tycker den måhända går något bättre vid 98 oktan, men felet finns även där. Hälsar Ola.

JONAS: Hej Ola. Det kan vara problem med igensatta spridare på grund av etanolen. Testa att slå på ett medel i tanken som motverkar detta. Det finns olika sorter hos flera olika bildelsbutiker. Hjälper inte detta måste bilen in på en felsökning.

Nummer på drift

Har en Chevrolet Astro LT -98 som jag skulle besiktiga för första gången (köpte den i somras). När jag kom till besiktningen hittade de inte det instämplade win-numret. Det vid framfönstret hittades men besiktningsmannen hittade inte detta nummer. Win-numret är: 1GNDM9W9WB102288. Vi har letat och letat... Kan någon där ute i bilvärlden tipsa mig om var det kan finnas någonstans? Hoppas på hjälp.

Iréne Samuelsson

JONAS: Hej Iréne. Detta vet jag dessvärre inte. Det kan sitta undertill på någon ramdetalj eller i någon karossöppning (till exempel bagage, dörrstolpe eller liknande.) Kontakta annars de som sålde de här bilarna som nya och hör med dem, det vill säga någon Chevrolet-auktoriserad handlare. Be att få prata med personalen som utför leveransservice. De borde veta...

Trött på din krånglande bil? Se vad du kan få för den här