Kan jag byta kamremmen själv?

SVARAR PÅ BILFRÅGOR. Mekonomens verkstadschef Jon Nilsson.

Mekonomens verkstadschef Jon Nilsson svarar på frågor som rör din bil    och ditt bilägande. Har du frågor som du vill ställa till Jon går det    bra att mejla mekaniker@expressen.se.

Slackande kamkedja


Jag har en VW Passat Variant VR5 4MOT som har gått 17 000 mil, motorn går ryckigt. En verkstad sa att det var kamkedjan som det är fel på, den slackar 1-2 mm sa man, bilen går att köra ändå i 70-80 km/t, kan det stämma? Laga skulle kosta 40 000 kronor.

Lasse Lindström


JON NILSSON: Det är inte helt ovanligt att kamkedjan sträcker sig och då kan man få lite olika problem. Största problemet är att motorns inställningar rubbas och i det värsta fallet så får man ett motorras. Känner du inte dig säker/nöjd med vad din verkstad har sagt så lämna den på en annan verkstad så du kan få ett andra utlåtande.

Kontrollampa lyser


Jag har en Skoda Octavia av 2007 års modell, som gått drygt 7 000 mil. Nyss började en kontrollampa för avgaser (motorsymbol placerad under varvräknaren längst nere till vänster) lysa. Vad behöver göras ?

Jan


JON NILSSON: När motorvarnings/avgasvarningslampan börjat lysa är det en indikation på att något har registrerats i bilen databox. För att få veta vad som är lagrat så måste man läsa av bilens datorbox. Kontakta din verkstad så kan dom hjälpa dig med detta.

Svåra att hitta


Jag har en Mitsubishi L 200 bensinare med regnr RXF 942, har försökt få tag på en slutljudämpare med ändrör till den men inte lyckats. Finns bara att köpa på märkesverkstad, men lite dyrt tycker jag. Finns det inte någon annanstans att få tag på?

Christer


JON NILSSON: Vissa modeller, speciellt japanska modeller är det svårt att få tag på eftermarknads avgassystem. Tyvärr så måste vi också vända oss till märkeshandeln i dessa fallen.

Kan jag byta själv?


Jag undrar bara om man själv kan byta kamrem till Audi A3 1,8 T? Om ja, hur jag ska lösa problem via felkoder data?

Ola


JON NILSSON: Att byta kamrem själv är inget jag kan rekommendera dig att göra. Det kräver en del specialverktyg och en del erfarenhet.

Tappat grundinställning


Har en Volvo 855 -90 års modell. Tomgången fungerar inte efter att ha tagit bort pluspolen för att ladda batteriet. Efter laddning och montering av pluspolens ledning så vill tomgången gå ner och "variera" mellan 200-500 varv och ibland stannar motorn. Inga motorproblem vid körning. Däremot så är tomgången ok cirka 700 varv vid start, fram tills man rör gaspedalen! Vad göra?

Kay, Ösmo


JON NILSSON: Svårt att säga utan att ha tittat på bilen, men det låter som om gasspjället har tappat sin grundinställning. Kontakta verkstad och be den kontrollera.

Susar i bilen


Jag har en Passat 2,0 diesel med dsg-låda -07. Problemet är att det har börjat susa ganska högt inuti bilen vid fläktutblåset. Detta sker endast när jag skall accelerera. Annars går bilen bra på tomgång och i friläge hörs inget när man varvar upp motorn. Hade bilen på verkstad, men de fann inga trasiga slangar och inga felkoder. Fick tillbaka bilen utan åtgärd kostnadsfritt, men problemet kvarstår. Tacksam för råd.

Mats Nilsson


JON NILSSON: Missljud är överlag väldigt svårt att lokalisera då ljuden ofta fortplantar sig i karossen. Provkörde du med teknikern? På så vis vet han hur ljudet låter och när det framkommer. Kan underlätta felsökningen.

Svårt att låsa upp


Har problem med att låsa/låsa upp bilen med fjärren på nyckeln. Börjar att trycka på låsupp-knappen när jag närmar mej bilen, men får ofta trycka 5-10 ggr innan bilen låses upp och då är jag i regel framme vid dörren. När jag byter batteriet i nyckeln så fungerar fjärrlåset utmärkt i ungefär en vecka, men sen blir det problem igen. Löser detta problem med att helt enkelt använda nyckeln i låset, men funderar på hur det ska bli i vinter när låset kan frysa.

Christer


JON NILSSON: Det kan vara ganska många olika saker som gör att det blir som du beskriver. Har du samma problem med din reservnyckel? Om inte så kan jag tänka mig att din fjärrsändare i nyckeln ligger och glappar vilket gör att batteriet tar fortare slut. Kolla om din reservnyckel beter sig lika, annars är det nog bara att byta fjärrsändaren.

Gunga motorn


Har en Seat Toledo -00 som rycker till när man släpper på gasen, motorn känns lite mjuk i sina fästen. Kan det vara så att motorkuddarna blivit trötta? Har en ny främre kudde framifrån sett som jag tänkt byta, det kanske hjälper? Men man kanske måste byta de två andra också, men jag tänkte prova med den ena först för att se om det blir bra. De andra två kuddarna kostar ju en del. Eller kan det vara något annat? Var tror du?

Frank


JON NILSSON: Mycket möjligt att det hjälper. Dock lite svårt att säga exakt då jag inte tittat på bilen. Men jag tror att du kan vara på rätt väg, prova att försöka rucka/gunga motorn och titta på motorkuddarna samtidigt. Hur ser de ut? Torrsprickor? Utnötta? Stort glapp?

Kolla med verkstad


Har en Mercedes C200 års­modell 2000, den vill inte varva ur på ­växlarna. Vad är problemet?

Håkan Dahlbom


JON NILSSON: Tyvärr har jag inte så mycket gå på när jag inte tittat på bilen. Det kan vara en mängd olika saker som ställer till det för dig. Det ända jag kan råda dig till är att vända dig till närmaste verkstad så de får titta på bilen.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: