Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 29 jun 2014 07:00

Hur mycket ska det kosta att byta bromsskivor?

Volvo V70.

Volvo V70.

1/2

Foto: Marcus Engström

Jonas Carlsson är ALLT OM BILARS mekaniker-expert.

Jonas Carlsson är ALLT OM BILARS mekaniker-expert.

2/2

Foto: Montage

Här svarar Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson på läsarfrågor. Har du frågor du vill ställa går det bra att mejla mekaniker@expressen.se. Börja mejlet med ”Mekaniker”.

Alla lampor blinkade

Har en Renault Espace 2,0 T -06. Idag började laddningslampan lysa. Bilen startade dock igen. Vid senare försök hände inget. Startade med startkablar men dog efter ett par minuter. ALLA varningslampor blinkade, även klockan. Är det generatorn? Kan det räcka att byta ut laddningsregulatorn? Batteriet? Har inte märkt något tidigare! Luktar inte bränt och blir inte varmt?

Maria

JONAS: Visst låter det som ett generatorfel, men det kan ju också vara fel på batteriet eller någon kabel. Du bör låta en verkstad göra ett utlåtande innan du börjar byta saker i bilen för alla dessa komponenter är ju ganska dyra.

Full värme – eller iskallt

Jag har en Audi A6 2,8 årsmodell -01. Funderar över kupéfläkten. Den värmer bilen bra när motorn ligger mellan 60 och 89 grader men när den kommer upp till 90 grader så slutar det blåsa varmt. Ändrar jag tempen så händer inget. Det funkar dock om jag har full värme på eller iskallt. Kan alltså inte ställa den på 20 grader och den håller det. Ställer jag fläkten på auto 20 grader så värmer den upp kupén så man svettas tills motorn nått full temp, då börjar den blåsa svalt så man nästan fryser.

Tacksam för svar

JONAS: Det låter som du har problem med ditt acc-system och det är svårt att felsöka själv. Eventuellt har någon stegmotor slutat fungera, men för att felsöka det krävs diagnosinstrument och demontering av en stor del av bilens inredning.

Byta bromsskivor

Hur mycket kostar det ungefär att byta bromsskivor bak på en Golf 2004?

Sven-Åke

JONAS: Det skiljer så klart väldigt mellan olika verkstäder, beroende på vilka delar man använder sig etc. Men något slags riktmärke för byte av skivor och klossar om man använder originaldelar är runt 3 000 kronor.

Dyrt att byta kylarfläkt?

Är sugen på att skaffa mig en bil igen. Har hört mig för och en Skoda Fabia verkar som ett bra och prisvärt alternativ inom begagnat-området. Ser dock att ett vanligt fel hos dem är att kylarfläkten pajar. Min fråga är om det är dyrt och krångligt att byta i så fall.

Ellinro Ek

JONAS: Jag vet inte om det är ett vanligt fel på Skoda. Vi har inte bytt många hos oss men det kräver ju alltid viss kunskap och försiktighet och bör så klart utföras av en mekaniker eller någon med mycket vana att laga bilar. Jag har inget exakt pris på fläkten, här kan man ta en ­begagnad om man får tag i en med låga mil.

Bilen uppför sig konstigt

Jag har en Renault Laguna -00 som köptes beg för 3 månader sedan. Efter cirka en månad började bilen uppföra sig konstigt, den började rycka och knycka förskräckligt och gick sedan inte att köra i högre hastighet. Den orkar inte ta sig uppför en backe eller liknande utan att man måste lägga i ettans växel.

Lämnade in bilen och datasökning visade att tändspolarna, fyra stycken, var gångna. Bytte, men bilen gick inte bättre för det. Felsök indikerade något elfel. Nu senast la all fläkt av. Men konstigt nog går det att köra, men alltså inte i högre farter, och den låter inte lika illa som innan. Men det visar sig att den bara går på två cylindrar, alla bromsar är slut samtidigt.

Min fråga är: Är det möjligt att få ordning på bilen? Vad kan orsaken vara? Vad behöver åtgärdas? Vad skulle det i så fall kosta mig? Känns inte som att jag vill slänga pengarna i sjön då jag köpte bilen ganska billigt. Vore intressant att höra din åsikt först innan jag beslutar mig för vad jag ska göra.

Bea

JONAS: Svårt att veta vad felet är. Enda chansen är att lämna in den för en felsökning och be om ett kostnadsförslag innan ­någon reparation utförs så får du ta ställning utifrån det.

Vill inte starta igen

När jag vrider om tändningen i bilen så händer absolut inget, jag kan höra hur bränslepumpen går i gång, men inte mycket mer. Om jag sätter på halvljuset och sedan håller in helljuset kan jag få i gång all el i bilen, men bara så länge jag håller inne helljuset, så fort jag släpper dör allt.

Vi har bytt startkontakter, kollat de flesta säkringar som vi har hittat, letat efter lösa kablar. Detta har hänt ett par gånger, men förut kunde vi bara ladda batteriet och så funkade bilen dagen efter, men den kunde dö igen. Efter den senaste gången har den inte startat igen. Jag hoppas du kan hjälpa mig med mitt problem.

Läsare

JONAS: Svårt så klart att veta vad som är fel då varken bilmärke, modell eller årsmodell framgår. Men bil-el är alltid svårt att ringa in felen på så boka en tid för en felsökning hos en verkstad som är vana att arbeta med el och felsökningar.

Vänstersvängsproblem

Har en Volvo V70 -06 När jag svänger till vänster träder motorreduceringen för antispinn in utan att något hjul spinner. Kan det vara en ABS-givare som är trasig? I så fall höger eller vänster?

Åke Zetterberg

JONAS: Visst kan någon av sensorerna ha slutat fungera men det är omöjligt att säga vilken. Det kan ju även vara ett av tandhjulen som spruckit som sensorn mäter på.

Motorn knackar högt

Jag har en Peugeot 208 uttagen i slutet av 2011 som har gått drygt 2 000 mil. Motorn knackar mycket högt, enligt vad serviceverkstaden säger beroende på att bilen har hydrauliska ventillyftare. När motorn blir varm hörs knackningarna mindre, men fortfarande ganska högt.

Jag har inte fått något tydligt besked om det är något som behöver åtgärdas eller om det är en normal företeelse. Knackningarna är så pass kraftiga att de hörs tydligt inne i kupén vid körning. Min förra Peugeot hade också knackljud, men inte tillnärmelsevis så högt som på den här bilen.

Ove Andersson, Kramfors

JONAS: Kolla noga med din auktoriserade verkstad så det inte finns någon återkallelsekampanj på dessa bilar för dessa fel, det är ju i så fall kostnadsfritt. Om inte så bör du få ett utlåtande av en verkstad om det måste åtgärdas eller så du inte får motorhaveri på bilen.