Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälp - varför luktar det sprit i min bil?

Allt om bilars mekaniker svarar på läsarfrågor.
Foto: ISTOCKPHOTO

Har du problem med din bil? Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Du är välkommen att mejla in din fråga! Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Undring om chassinummer

1 Var är chassinumret placerat på en Chevrolet Silverado 00?

JONAS: Normalt ska det sitta på rambalken vid höger bakhjul, på nyare bilar kan det sitta på rambalken vid höger framhjul.


Vilket är året?

2 Har en Saab 9-3 med chassinummer YS3DF75C627018615. Kan du säga vilken årsmodell detta år?

Hans-Eric

JONAS: Det är en årsmodell 2002. Åttonde tecknet räknat bakifrån anger på Saab vilken årsmodell det är.


Förklara fenomenet

3 Enligt fysikens lagar så är friktionen densamma oavsett vilken yta som ligger an mot vägen. Det får jag inte in i mitt huvud då jag tycker att en större yta borde ge en större friktion eller i vart fall en större bromsverkan. Vänligen förklara fenomenet för mig.

Sören

JONAS: Vet inte i vilket sammanhang du är inne på gällande friktion. Men gäller det däckens friktion mot vägbanan så måste man väga in naturlagarna gällande tyngdkraft, sidokraft och rörelseenergi.  Ju mindre friktionsyta du har desto större nedåtriktad kraft (tyngdkraft) får du per kvadratcentimeter.


Om registrering

4 Jag har en Volvo 340 bensin år 1986. Om jag monterar en dieselmotor – går det att registreras? Vad kostar registreringen?

Samuel.

JONAS: Jag tror att det skall vara okej då en så pass gammal bil inte är helbilsgodkänd. Hör med en besiktningsfirma. Tror det kostar runt en tusenlapp att registrera om en bil. Osäker dock och det kan säkert skilja sig besiktningsorganen emellan.


Behövs avdragare?

5 Vad är åtdragningsmomenten på Santa Fe 2006 2,2 crdi diesel. Ska byta drivknut vänster fram. Behöver jag någon avdragare?

JONAS: Om det är drivaxelns kronmutter du menar så skall den dras med 225nm. Du kan mycket väl behöva en avdragare, alternativt värma loss axeln från sina splines. Kan sitta ordentligt hårt.


Fel i fläkten?

6 Har problemet att när jag stängt av bilen och låst så startar fläktarna i kupén men det sker inte varje gång. För att få det att sluta så sätter jag i nyckeln i tändningen och vrider om till andra läget. Vad beror det på?

Tobias

JONAS: Ett sådant här elfel är omöjligt att svara på utan en felsökning. Men är det verkligen kupéfläkten som startar?! Normalt är ju att motorns kylfläkt går om motorn kräver extra kylning efter man stängt av bilen och därmed vattenpumpen slutat leverera kylvätska i systemet. Och ett sådant beteende är helt normalt.


Bilen luktar sprit

7 Jag har haft och har min bil på Volvoverkstad för att jag haft och har fortfarande problem med bilen sedan i april. Det började med att motorlampan lyste och det stod i displayen att jag skulle växla ner eller sänka farten. Det är ju en automatlåda jag har i min bil. Min bil är av årsmodell 2009 och körs med bensin. Efter många besök på verkstaden kom de fram till att det blev tvunget att byta motor samt en spridare. Dock kvarstår samma problem efter motorbytet. De har nu också bytt två spridare till men bilen går fotfarande konstigt och är svårstartad. Min bil är en T6 och jag ifrågasatte varför man inte byter alla sex spridarna i samband med motorbyte men de på verkstaden sa att det inte var nödvändigt. De ringde mig nyligen från verkstaden och påstod att det luktade ”sprit om bilen”. Jag har inte tankat sprit utan bara bensin. Min tanke är att det har något med förbränningen att göra.

Karin

JONAS: Jag hade en teori angående etanol, alltså det du beskriver som "sprit" i bilens tank. De flesta bensinstationer blandar ju idag i etanol i det som säljs som bensin i tapparna. Och då tänkte jag att blandningen kanske blivit för hård och det därmed påverkat din bil lite extra. Men den teorin håller ju egentligen bara om du inte tankat på flera olika stationer under tiden du haft bekymret. Får inte uppfattningen om du kört bilen emellan och hunnit tanka på olika ställen eller om den inte hunnit rulla så långt mellan gångerna? OM det är samma tank du kör på skulle det vara intressant att tömma tanken och fylla på nytt bränsle och se om det blir någon skillnad.

Trött på din struliga bil? Se vad du kan sälja din gamla för här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: