Hjälp – motorn knackar när jag startar den

Mekonomens verkstadschef svarar på läsarnas bilfrågor.
Foto: ISTOCKPHOTO

Har du problem med din bil? Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Du är välkommen att mejla in din fråga! Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Bilen rycker

Jag har en Audi 100 CC 1987 5 cylinder med k-jetronic mekanisk insprutning. Bilen rycker intermittent vid varvtal under 2200, men går perfekt över det. Den har ett felfritt tändsystem och nya spridare och inga vacuumläckor.

Jag har börjat misstänka bränslefördelaren. Har du någon aning om vad det kan vara?

Carl

JONAS: Jag har tyvärr ingen erfarenhet alls av dessa bilar och deras bränslesystem och kan därför inte ens gissa mig till felorsaken. Ledsen!

Läckström i bilar

Hur stor är en normal läckström i en bil?

Åke Jakobsson

JONAS: Detta skiljer väldigt från bil till bil, beroende på utrustning med mera. Men generellt, om du mäter tjuvström på en någorlunda modern bil bör den få "vila" cirka 20 min innan en korrekt mätning kan utföras. Och allt över 0,5A bör räknas som onormalt hög förbrukning.

Bromskivor ska bytas

Jag har en Toyota Yarishybrid årsmodell 2014. Nu har jag fått höra att bromsskivorna behöver bytas! Är det normalt om bilen har rullat 2 200 mil?

Agneta Lund

JONAS: Det är inte normalt i vanliga fall. Det enda jag kan tänka mig är att det är bromsarna bak som rostat ihop på grund av för svaga inbromsningar. Bilarna behöver "bromsas av" emellanåt för att delarna skall röra på sig och på så sätt arbeta. Detta i sin tur motverkar att skivorna rostar upp (i stället slits de successivt ner vilket de skall göra).

Motorn knackar

Jag har fått problem med min bil. Den funkade jättebra tills i dag när jag hörde att motorn knackar när jag startar den, sen lägger den av. Vet du vad det kan bero på?

Sara

JONAS: Det är som vanligt svårt att besvara utan själv ha lyssnat på bilen. Men kontrollera först och främst att du har rätt oljenivå i motorn.

Problem med start

Jag har en Mercedes w210 220cdi -01 som inte startar då jag låtit den stå i ca 5 min. Om jag låter den stå länge så är det inga problem till exempel till och från jobbet. Men ska jag in på macken och äta en korv eller liknande så vill den inte komma i gång sen. Då får jag gnugga ett tag och sen vänta 3-4 minuter och prova igen. Då brukar den starta. När den väl är i gång så funkar den bra. Vad är det för fel?

Sebastian

JONAS: Hej Sebastian! Det låter som en vevaxelgivare som tappar kontakten när den är för varm. När den sedan svalnar återfår den kontakten och bilen startar. Kan så klart vara andra fel men detta råkar vi ut för ibland på flera olika bilmärken.

Ansluta laddkablar

Jag fick lära mig att på min Nissan X-Trail skall man inte ansluta bägge laddkablarna uppe vid polskorna. Är det unikt för Nissan eller gäller det fler bilmärken?

Bernt

JONAS: Hej Bernt! När det gäller laddning av batteri går det fint att ansluta direkt på batteriet. Dock vid användning av startkablar bör man sätta jordkabeln på bilen med dåligt batteri i gods i stället för direkt på minuspolen.

Konstig voltmätare

Jag har en Honda MB8 98 årsmodell bil. När jag kör visar min voltmätare 14.00-14.01 men när jag laddar min Galaxy S6 så visar den 13.04. Är det normalt?

Zoltan

JONAS: Det låter märkligt, så mycket skall så klart inte en mobilladdare påverka. Testa med en annan laddare till telefonen om du har. Annars vet jag ärligt talat inte!

Trött på din struliga bil? Se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: