Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 24 jul 2015 11:53

”Hela bilen skakar när man gasar”

Bakluckan på Lennarts V50 kärvar. Den här Volvon är från 2005.

Bakluckan på Lennarts V50 kärvar. Den här Volvon är från 2005.

1/2

Foto: netcarshow.com

Johannes har problem med fläktarna. Den här Passaten är ett par år yngre än Johannes bil.

Johannes har problem med fläktarna. Den här Passaten är ett par år yngre än Johannes bil.

2/2

Foto: netcarshow.com

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Bakluckan krånglar

Helt plötsligt kan jag inte öppna bakluckan till min Volvo V50 från 2006. Det känns som att det måste vara ett elfel. Vad kan det bero på?

Lennart

JONAS: Hej Lennart. Det kan mycket väl vara ett elfel. Antingen brott på kablaget till bagageluckan, alternativt fel på själva låskistan. För jag utgår från att du kontrollerat säkringarna?!

Vinande ljud

Jag har en Audi A4 quattro 07:a som ger ett vinande ljud när man kör på 1, 2, 3-ans växel. Det börjar efter ca 1000 varv och ökar efter varvtalen, hur kommer det sig?

Det låter inte lika mycket när man står stilla som när man kör med bilen och det hörs ingenting utanför bilen när man kör.

Tommie

JONAS: Hej Tommie. Det kan komma från lagrena inne i växellådan. Lämna in bilen för felsökning innan någon reparation påbörjas då det kostar mycket att utföra en renovering av växellådan.

Lysande bromsljus

Bromsljuset lyser hela tiden på min Renault Kangoo som jag köpte 2004. Vad är det som är fel?

Hälsningar Annika

JONAS: Hej Annika. Det kan antingen vara kortslutning i lamphållarna pga ett jordfel eller en trasig bromsljuskontakt. Titta också så det inte sitter en felaktig lampa monterad, t ex en enpolig i uttag för en tvåpolig. Kontrollera dessa saker innan du går vidare i felsökningen.

Bilen skakar

Har en Volvo 940 diesel med dubbla växellådor. När man gasar i väg på 1,2 och 3:ans växel skakar hela bilen. Har provat å spänna kardan och stödlager men det hjälper inte. Vilket fel är mest troligt enligt dig?

Mvh Jens

JONAS: Hej Jens. Gissar att du menar växellåda med överväxel som var vanligt på dessa bilar. Jättesvårt dock att säga vart felet ligger när man inte provkört bilen själv. Det kan ju ligga inne i lådan, alternativt i drivaxlarna eller hjullagren.

Problem med kall motor

Har problem med min Peugeot 306 -96 med 1.4L motor på 75 hkr. Motorn går inte går som den ska när bilen är kall. Ju kallare det är ute desto värre blir problemet.

De första minuterna går bilen ryckigt och tvekar när man trycker på gasen. Man måste gasa väldigt försiktigt för att den inte ska börja hacka. Trycker jag gasen i botten så hostar den i några sekunder innan det helt plötsligt släpper. Den beter sig ungefär som en förgasarbil som inte chokas ordentligt. Vad är det för fel på den?

Fredrik

JONAS: Hej Fredrik. Det kan ju vara samma fel som på en förgasarbil: att den vid kallstart inte får tillräckligt med bränsle. Kanske på grund av en felaktig tempgivare el dyl.

Överhettas snabbt

Har två kylfläktar i min Passat 98:a. Den ena snurrar, den andra inte. Motorn överhettas väldigt snabbt så jag misstänker att fläkten är problemet. Men jag hittar inte kontakten till fläkten för att testa den direkt via batteriet för att se om den fungerar eller inte. Sen undrar jag var reläet eller säkringen till fläkten finns?

Johannes

JONAS: Hej Johannes. Jag vet inte vart dessa komponenter sitter på just din bil utan att veta motorkod mm. Men om fläkten inte går på ena sidan så är det helt klart ett problem. Säkringstabellen bör du dock kunna hitta i instruktionsboken. I de flesta fall finns det bara en kontakt till båda fläktarna och däremellan går kablaget till fläkt nr 2. Så titta om du kan tvångsköra den i det kontaktstycket du ser till den fläkten som fungerar.

 

TEXT: Jonas Carlsson