Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 6 apr 2014 14:00

Fläkten slutar blåsa varmt i bilen

En läsare har problem med kupéfläkten i sin Audi S6 – den är antingen kall eller väldigt varm.

En läsare har problem med kupéfläkten i sin Audi S6 – den är antingen kall eller väldigt varm.

1/2

Foto: Håkan Matson

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på läsarnas frågor.

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på läsarnas frågor.

2/2

Foto: Montage

Här svarar Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson på läsarfrågor. Har du frågor du vill ställa går det bra att mejla mekaniker@expressen.se. Börja mejlet med ”Mekaniker”.

Audin når bara 70 grader

En läsare har hört av sig och undrar om motortemperaturen på en Audi A4 TDI Quattro. Motorn klarar bara att nå cirka 70 graders temperatur efter 13 mils körning då det är minus sju grader utomhus. Problemet finns bara på vintern, på sommaren när motorn snabbt 90 graders arbetstemperatur.

Ägaren säger att det går att få värme i kupén, men han är rädd att motorn slits och att den drar onödigt mycket bensin. Ägaren har varit i kontakt med sin bilverkstad - det är årsmodell 2013 - men där säger de att det är ett normalt fenomen. De råder ägaren att köpa en extravärmare. Men ska det vara så att en ny diesel inte når arbetstemperatur i vanlig vinterkörning?

JONAS: Det känns helt fel. Tycker ägaren skall kontakta Audi och fråga om inte detta täcks av garantin. En svensksåld bil skall naturligtvis nå driftstemperatur under alla förekommande körförhållanden i vårt land. Allt annat är konstigt, det tror jag nog Audi håller med om. En årsmodell 2013 borde fortfarande ha en gällande nybilsgaranti.

Alla lampor lyser

Har en Renault Espace 2,0 T -06. Idag började laddningslampan lysa. Bilen startade dock igen. Vid senare försök hände inget. Startade med startkablar, men den dog efter ett par minuter. ALLA varningslampor blinkade, även klockan. Är det generatorn? Kan det räcka att byta ut laddningsregulatorn? Batteriet? Har inte märkt något tidigare, inte svårstartad, har faktiskt inte märkt någonting! Luktar inte bränt och blir inte varm.

Maria

JONAS: Vanligast är att det är ­generatorn som slutar ladda, det kan så klart vara batteriet som är kort­slutet och inte tar emot laddning ­eller ett ­kabelbrott med mera. Be att en verkstad mäter upp laddningen samt ­utför ett ­batteritest så har du ­ganska ­omgående ett svar på vad som ­behöver göras. Om generatorn inte laddat riktigt på ett tag ­behövs kanske både generator och batteri bytas ut.

Se upp för elhandbroms

Förvånad över svaret i tidigare spalt: Vad jag sett så har A4 ett vanligt handbromssystem som i stället för spak har en el-motor som spänner wiren. Eftersom hans broms funkar när han släpper på el-spänningen ­funkar det mekaniska (lättgående wire, excenter i oket eller inneliggande bromsbackar).

Alltså borde han ha ett el-fel som vägrar släppa på spänningen i wiren. ­Kanske finns där en el-magnetbroms som inte släpper när den ska (som i en el-driven gräsklippare). Har lovat mig själv att aldrig köpa en bil med el-handbroms. Bort med allt onödigt komplicerande! Min Golf 2009 har lyckligtvis vanlig broms.

Olle Ström

JONAS: Vet inte om detta var en fråga men har en seriös verkstad satt diagnosen att oken måste bytas så bör det vara så. Rent statistiskt så är det vanligare att oken går sönder än något annat i dessa system, med det så klart inte sagt att det MÅSTE vara så, men felsökning är ju utförd... Ta den till en annan verkstad för felsökning och ett andra utlåtande annars?!

Svettvarmt eller iskallt

Jag har en Audi S6 2.8 årsmodell 01. Funderar över kupéfläkten. Den värmer upp bilen bra när motorn ligger mellan 60 och 89 grader men när den kommer upp till 90 ­grader så slutar det blåsa varmt. Ändrar jag tempen så händer inget. Det ­funkar dock om jag har full värme på eller iskallt. Kan alltså inte ställa den på 20 grader och den håller det. Ställer jag fläkten på auto 20 grader så värmer den upp kupén så man svettas tills motorn nått full temp då börjar den blåsa svalt så man nästan fryser.

Tacksam för svar

JONAS: Känns spontant som du har fel i automatiken till ecc:n, detta är dock väldigt svårt för dig att felsöka själv. Det du kan göra innan du ev. lämnar in den för en felsökning är att kolla i instruktionsboken om du ­enkelt kan utföra en kalibrering av spjäll­motorerna med bilens knappsats och se om det av­hjälper felet.

Kostnad för bromsskivor

Hur mycket kostar det ungefär att byta bromsskivor bak på en Golf 2004?

Sven-Åke

JONAS: Detta skiljer så klart från verkstad till verkstad. Men ett cirkapris med byte av ­skivor och bromsbelägg (som skall bytas i samband med skivorna) av originalkvalitet kan ligga på mellan 2 500-3 500 kronor ­beroende på modell av Golf.

Relaterat