Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 11 jan 2014 08:00

Blir inte av med obalans i hjulen

Foto: Montage/Thinkstock

Här svarar Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson på läsarfrågor. Har du frågor du vill ställa går det bra att mejla mekaniker@expressen.se. Börja mejlet med ”Mekaniker”.

Blir inte av med obalans

Jag har en Volvo S90 där jag inte blir av med obalansen. Det är lika både med sommar- och vinterdäck. Bilen liksom skuttar lite upp och ner. Besiktigade bilen nyligen och där hittades inget. Mycket tacksam för tips.

Kenneth Johansson

 

JONAS: Detta kan bero på dåliga bussningar ­eller drivaxlar. Man bör även kontrollera hjulvinklarna.

Låter som ett reaplan

Jag har fått höra av en Toyota mek att VVT-motorerna från början hade såna fel att du som nybilsköpare kunde få dom utbytta via garantin, något som man aldrig gick ut med offentligt utan det var bara påstridiga och pålästa nybils­ägare som såg till att få det.

Tyvärr så var en mig närstående person inte en av dom, utan sitter nu med en Corolla 2001 med en VVT motor som drar en liter olja per hundra mil (något som skulle vara normalt, enligt Toyota 2001) dock utan rök, och låter som ett reaplan över 2000 varv.

Självklart undrar man ju då vad det går att göra åt ett sånt problem, har försökt med tjockare olja men det är bara medans oljan är ny som det märks att den går lite tystare och den drar lika mycket ändå. Vet man om det blir värre eller går den så här tills den rasar? Är uppe i 11 000 mil nu.

Tommy

 

JONAS: Tyvärr låter detta inte särskilt bra. Det MÅSTE ju inte vara VVT-enheten som gör att bilen drar olja. Kan ju även vara slitna kolvringar/lager mm. Kolla med försäkringsbolaget om det kan finnas maskinskadeförsäkring kvar på bilen. Vet dock att de i de flesta fall bara brukar gälla upp till 10 000 mil eller 8 år, men gör ett försök (då det högst sannolikt slutar med en dyr reparation om man vill ha felet åtgärdat).

Alternativa lim

Finns det annan produkt att använda än Volvos egna när man ska "limma fast" ventilkåpan på en Volvo B4184S-motor? Loctite eller liknande?

Anders

 

JONAS: Jag hade inte chansat på något annat än originaldelar, då det i värsta fall kan orsaka oljeläckage. Men vill du kolla så hör med Loctite själva om de kan lämna någon garanti på sina produkter för sådana här ändamål.

Ljuset fladdrar

Vad är det som styr höjdautomatiken inne i lamphuset, el eller vakuum. Har en BMW och mitt halvljus fladdrar upp och ner.

Stefan

 

JONAS: På nyare bilar är det alla gånger el. Vet inte vad du har för BMW eller om det är ­halogenbelysning eller xenon...

Viktigt att tänka på

Jag håller på att chiptrimma bilen. Vad bör man tänka på? Oljebyte, service och så vidare...

Alice Fahlström

 

JONAS: Kolla med respektive trimfirma. Många gånger ­byter man ju tändstift till en annan typ och modifierar man motorn ska man i vissa fall även byta olje­kvalitet.

Rutan har ramlat ner

6 Jag har en Hyundai Accent, sidorutan på passagerarsidan har ramlat ner, hur får jag bort veven till rutan. Tack på förhand.

Tomas Almér

 

JONAS: Det sitter ofta ett clips (spårryttare) på baksidan av veven som man måste lossa med specialverktyg.

Låset öppnar sig

Jag har en Ford Focus 2005 kombi, där låset till bagageluckan öppnar sig till och från. Ofta under körning, men även ibland när jag står bredvid bilen. Hinner jag larma bilen så håller den sig låst, men annars kan det hända när som helst. Och när låset har öppnat sig, kan det stå och klicka i låset under hela färden. Vad kan detta vara?

Kjell Nilsson

 

JONAS: Låter som ditt fel beror på en ­trasig låskista, men självklart kan felet även vara ett kabelbrott eller liknande. Du kommer nog ha svårt att hitta detta felet själv. Bilen bör ­lämnas in för en felsökning.

Se upp i besiktningen

Har en Ford Sierra -88 2.0i KAT. Har påbörjat avgasbygge och ­undrar vad det gör för skillnad med katalysator eller inte? Vad tjänar jag på att inte ha katalysator respektive ha katalysator?

Filip Busic

 

JONAS: Om bilen är utrustad med kat från början så skall det sitta en kat på den. Tror att om du inte monterar en katalysator så får du nedslag på besiktningen och, i värsta fall, vid en poliskontroll även böter.

Relaterat