Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 14 nov 2014 16:09

Bilen stannar när den är varm

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor från ALLT OM BILARS läsare.

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor från ALLT OM BILARS läsare.

1/2

Foto: Thinkstock

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor från ALLT OM BILARS läsare.

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor från ALLT OM BILARS läsare.

2/2

Foto: Thinkstock

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor från ALLT OM BILARS läsare som rör din bil och ditt bilägande. Har du frågor som du vill ställa till Jonas går det bra att mejla mekaniker@expressen.se

Glykol som försvinner

Jag har en Skoda Fabia årsmodell 2000. Motorn skakar en aning och glykolvattnet försvinner delvis när man kör bilen. Kylarvattenlampan lyser då och då efter påfyllning. Bilen går -jättefint ändå och tempen är på 90 -grader och den blir inte varm. Var försvinner glykolvätskan? Har ej hittat något -läckage heller. När motorn står på tomgång och man öppnar glykolhållaren så kokar -vattnet en aning.

Adam, Göteborg

JONAS: Låter som en brusten topplockspackning. Låt dock dubbelkolla det innan du byter den då det oftast är en ganska dyr reparation.

Det kan skada pumpen

Snälla hjälp mig, köpt styrservotätning till min Citroën C3, men kan för mitt liv inte förstå var jag ska fylla på.

Nicklas

JONAS: Vet inte riktigt vad du menar? Skall du fylla på olja i behållaren eller byta någon tätning? Vet att det finns vissa tätningsmedel man kan fylla på i oljebehållaren men rekommenderar inte att göra det då det kan ta bort en del av smörjningen i systemet och på sikt skada pumpen.

Går att byta

Kan man byta -parkeringslampor på en Audi A6 2005 själv? Och i så fall, hur går det till?

Christer N, Bollnäs

JONAS: Det går, men som på många bilar i dag är det -väldigt trångt. Man kommer åt från baksidan utan att demontera strålkastaren.

Ta bort kardanen?

Har en Volvo V70 Cross Country 2000 årsmodell. Vinkelväxlen börja ge upp. Vad göra? Kan man ta bort kardanen och låta den driva bara fram? Vad säger besiktningen?

Bertil

JONAS: Besiktningen har nog inga synpunkter på detta tror jag. Om det är görbart så att man fortfarande kan köra bilen, det kan jag inte svara på.

Uppsök en verkstad

Jag har en Opel Granada 2.0 årsmodel -85. Jag har nåt elfel. När jag gasar på går en säkring nummer 2, de går till bromslyset, bakljus och bakrutetorkare med mer. Vet inte vad som är fel, skulle behöva lite hjälp.

Mattias

JONAS: Det känns tyvärr mer eller mindre hopplöst att försöka felsöka detta på distans. Uppsök en verkstad som är duktiga på bilel och låt dem ta tag i det.

Låter som ett haveri

Jag har en Citroën C5, for ut en sväng och skulle köra när jag hör något som låter under huven. Typ något som är löst, jag -saktar in till krypfart för att -lokalisera -ljudet. Plötsligt -stannar bilen -ungefär som den blir strömlös, -startar inte precis som komplös. Väl hemma öppnar jag huven, då är det remmen till generatorn som remsats upp. Jag köper en ny och sätter dit, men på samma vis, den startar inte (komplös). Tar då bort kåpan för kamremmen och ser då att delar av generatorremmen ligger mellan kamremmen och dess nedre hjul. Jag rensar bort allt, snurrar på motorn, den går runt, kamremmen inte skadad, hel och fin. Sätter ihop allt igen och provar, men samma sak igen. Kan den ha kuggat om eller har någon -ventil krökts? Hörde inget från motorn när den stannade. Det är en 02:a.

Roffe

JONAS: Det låter tråkigt nog som ett haveri eller att kamremmen kuggat över. Det man behöver göra är att få på en okej rem, nollställa motorn och se om den startar/göra ett kompprov på nytt.

Billig kontakt att köpa

Har problem med backlampor som lyser hela tiden på min Audi A4 -08, undrar vad det kan vara för fel?

Örjan

JONAS: Det kan ju vara backljuskontakten som är felaktig. Oftast en ganska billig kontakt att köpa, så prova att byta den först.

Testa rengöring i tanken

Jag har en Morris Minor 1959 års modell. Startar knappt och avgassmäller. Dålig gnista på tändstiften. Jag har bytt brytare, kondensator och rotor. Har du något tips hur jag löser problemet?

Gunnar

JONAS: Nej, på rak arm kan jag inte avhjälpa detta utan att ta in den för en felsökning. Kan ju vara på kärvande ventiler eller för den sakens skull dåligt bränsle. Har du provat att slå på någon rengöring i tanken för att se om det hjälper?

Bilen måste felsökas

Har problem med min Passat -95, den stannar när den blivit varm. Står ett par minuter så startar den igen, går inte ryckigt och inget problem vid start. Inte tändspole, relä till bränslepump, ej heller tändningslåset. Har provat med startgas och den startar direkt, men å andra sidan tar det tid så jag vet inte om den skulle starta ändå eftersom jag bara behöver stå några minuter och den startar utan gas. Hoppas du kan hjälpa mig eftersom jag haft den på verkstad, men de visste ej vad felet var så jag fick hämta bilen utan åtgärd.

Lotta

JONAS: Sådana här fel är stört omöjligt att svara på utan att ta in bilen och felsöka den. Prova med en annan verkstad som kanske har bättre kunskaper kring motorelektronik och se om de kan hitta problemet.