Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 10 aug 2014 07:00

Bilen kränger konstigt efter att jag bytt däck

Däcktrycket kan sjunka ganska mycket under förvaring.

Däcktrycket kan sjunka ganska mycket under förvaring.

1/2

Foto: Per Wissing

Jonas Carlsson, ALLT OM BILARS mekanikerexpert.

Jonas Carlsson, ALLT OM BILARS mekanikerexpert.

2/2

Foto: Christopher Dodge

Här svarar Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson på läsarfrågor. Har du frågor du vill ställa går det bra att mejla mekaniker@expressen.se. Börja mejlet med ”Mekaniker”.

Trögt på startmotorn

Har en Peugeot 504 årsmodell -75. Har bytt bensinpump, men nu går den trögt på startmotorn. Bilen har inte varit körd på 1 år. Vad tror du det kan bero på?

Lennart

JONAS: Vet inte exakt vad du ­menar med att den går trögt men om den inte startar direkt så kanske bränslet inte kommer fram ordentligt. Prova att byta bränslefilter eller kolla så backventilen till pumpen inte är trasig. (då rinner bränslet tillbaka för långt efter avstängning ­vilket medför längre starttid). Om du menar att startmotorn "går långsamt" bör du göra ett batteritest på bilen (det gör flera verkstäder ­gratis).

Bromstips

Jag har en släpkärra som brukar stå stilla på vintern. Och varje vår så kärvar handbromsen ihop helt. Finns det några bra knep för att hålla bromssystemet vid liv?

Pjotr Paulich

JONAS: Detta är ett jätte­problem på alla släpkärror. Det finns nog dessvärre ingen ­annan lösning än att faktiskt köra med kärran så den får ­använda bromsarna emellanåt. Även så klart smörja och hålla alla rörliga delar i gott skick.

Låt garantin styra

Hur viktigt är det att jag verkligen servar bilen inom det miltal som står i serviceboken? Jag kommer att åka på semester i sommar och risken är stor att jag kommer att passera servicegränsen. Men gör jag service tidigare så blir det å andra sidan väldigt tidigt. Tacksam för svar.

Bengt

JONAS: Detta beror lite på hur mycket hur långt du kommer överskrida servicen och vad som gäller för just din bilmodell. Många biltillverkare godkänner ju ett par hundra mil innan/efter ordinarie intervall och då är det så klart okej (läs i din servicebok).

Sedan kan jag tycka att det även beror på om du överhuvudtaget har någon nybilsgaranti kvar. Om inte så bestämmer du naturligtvis själv på ett annat sätt som inte påverkar vid ett eventuellt garantiärende. Och är den bra servad sedan tidigare är det knappast hela världen om du skulle missa med några mil denna gång. Känns som, på sättet du ställer frågan, att du varit noggrann med service tidigare.

Råd om förvaring

Bilen kränger lite konstigt efter att jag satt på sommardäcken. Kan däcken skadas när de förvaras eller vad kan det bero på? Har du några tips till hur jag ska förvara mina däck - sommar och ­vinter?

Christer Backman

JONAS: Däcken kan knappast ta skada av förvaring. Men det är ju så klart viktigt att däcktrycket är rätt, det kan sjunka ganska mycket under vinterhalvåret även om däcken bara ligger förvarade. Om du ändå inte märker någon skillnad efter du justerat upp däcktrycket så låt en verkstad se över konditionen på däcken och eventuellt göra en fyrhjulsmätning på bilen.

Svårt att byta själv?

När jag bytte däck i våras så såg jag att bromsbeläggen inte alls är bra. Nu undrar jag om det är svårt att byta själv. Jag är inte så haj på bilar men jag tror att jag kan förstå hur de ska sitta?

Emma

JONAS: Nej, det är oftast inte så svårt att byta belägg. Undantag dock på vissa nyare bilar där parkeringsbromsen är integrerad i bromsoken bak och skall justeras in med specialverktyg. MEN, känner du dig minsta osäker så låt en verkstad utföra det. Det kostar inte särskilt mycket i arbetskostnad och att tumma på bilens bromssystem kan skapa stora bekymmer (som du så klart förstår).

Relaterat