Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 30 okt 2015 12:52

”Bilen dör när den blir varm”

Foto: Sergey_Rasulov

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Bilen dör när den är varm

Tja en fråga. Jag har en Audi A4. 1,8. Ett fel som jag inte fattar. Bilen går hur bra som helst när den är kall. Men när den blir varm så dör bilen. Vad är felet?

Linuz

JONAS: Hej Linuz. Det går inte att svara på detta då det kan vara många olika orsaker. Tempgivare är väl en tanke som dyker upp eller kanske en bränslepump som slutar fungera när den blir varm. Man bör felsöka bilen innan man börjar byta komponenter på chans.

Konstig tomgång

Jag har ett lite mystiskt problem med min Range Rover från 1997. Den startar alltid utan problem kall. Men när man ska starta bilen varm har den problem med tomgången i cirka 30 sekunder innan den stabiliseras. Vad tror du att det kan vara för fel?

Eskil

JONAS: Hej Eskil. Gissningsvis så sitter det en tomgångsmotor på din bil och dessa kan krångla ibland. Ibland kan det hjälpa att knacka lite försiktigt på den när du startar bilen (eller enklare om en vän startar om du står vid motorn) och se om du får någon förändring i tomgångsvarvet.

Trög koppling

Fick problem med kopplingen på min gamla Saab 900 – den gick inte att trampa ur ordentligt. Jag bytte kopplingspaketet själv, men problemet blev snarare värre. Vad har jag missat här egentligen?

Karl-Erik

JONAS: Hej Karl-Erik. Om det är en Saab 900 årsmodell mellan 1994-1998 så sitter det kopplingsvajer på dem som kan kärva ganska ordentligt. Både den och själva hävarmen vid lådan kan orsaka sådana bekymmer du beskriver. För jag utgår från att du även bytt urtrampningslager när du bytte kopplingen och att det inte är det som går trögt.

Irriterande elfel

Jag har en Volvo V70 från 2001 med ett otroligt irriterande problem. Varje gång jag ska spola rutan går säkringen. Jag har bytt pump, relä och reglage, men problemet försvinner inte. Vad kan det vara för fel?

Eva

JONAS: Hej Eva. Det låter verkligen konstigt. Pumpen brukar ju vara orsaken. Men självklart kan det vara t ex en pluskabel som är skavd och ligger mot jord så det blir kortslutning. Dra nya kablar till pumpen och se om problemet försvinner. Kolla så klart också så det är rätt amperetal på säkringen! Lycka till!