”Batteriet laddar ur – trots bra generator”

eftermonterade tillbehör är ofta boven bakom urladdade batterier.
Foto: Don Nichols / GETTY IMAGES E+

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Bilen dog

Jag har en Seat Arosa 1,4 99-årsmodell. Mitt i en acceleration från noll till 80 kilometer i timmen så dog bilen plötsligt och batterindikatorn började lysa. Sedan ville bilen inte starta. Det blev bogsering. Vad kan ha hänt?

JONAS: Hej. Att batterilampan tänds när motorn dör är fullt normalt och riktigt. Vad sedan felet beror på får en undersökning ge svar på.

Gasen svag

2Jag har en Volvo V50 av årsmodell 07. Den svarar ibland mycket dåligt på gaspådrag. Speciellt när den är körd en längre sträcka och varm. Det händer att jag måste trycka på väldigt hårt vid omkörningar. Vad kan problemet bero på?

Kurt.

JONAS: Hej Kurt. Det skulle vara spännande att provköra din bil och få en uppfattning om problemet närmare. Eventuellt är det ett kopplingsbekymmer du beskriver, alltså att lamellen tappar friktion när den blir varm och slutar driva. Annars kan det vara bränslesystemet, till exempel en tempsensor eller liknande som skapar problemet och inte ger rätt mängd bränsle.

Varningsblinkers strular

Jag har en Renault Kangoo. Centrallåset går igång och samtidigt startar varningsblinkers när jag kör. Om jag trycker två gånger, alltså på och sen av på varningsblinkersen så stängs den av för att när som helst starta igen. Vad beror det på?

JONAS: Hej. Kan bero på ett stöldlarm. Kontrollera om det sitter ett eftermonterat larm i bilen. Det kan ibland ställa till bekymmer.

Mystiskt strömtapp

Min bil tappar ström, det vill säga batteriet laddas ur. Men batteriet är relativt nytt och generatorn fungerar bra. Vet du vad det kan vara?

JONAS: Hej. Om bilen drar tjuvström, vilket dock är ovanligt, beror det oftast på eftermonterade tillbehör så som handsfree, gps eller liknande som ligger och drar även med avstängd tändning. Mer vanligt är att man helt enkelt kör för många korta körsträckor och aldrig låter batteriet hinna få tillbaka sin fulla laddning. Om bilen aldrig får rulla några längre sträckor (säg mer än 2-3 mil åtminstone varannan vecka) så bör batteriet underhållsladdas.

Sälja din problembil? se vad du kan få för den här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: