Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 19 apr 2013 12:31

Är VW:s automatlådor lika dåliga som ryktet?

FRÅGOR OM BIL? Skicka ett mejl till vår mekanikerexpert Jon Nilsson!

FRÅGOR OM BIL? Skicka ett mejl till vår mekanikerexpert Jon Nilsson!

Foto: Thinkstock

Mekonomens verkstadschef Jon Nilsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Har du frågor som du vill ställa till Jon går det bra att mejla mekaniker@expressen.se.

Jon Nilsson – ALLT OM BILARs mekanikerexpert.

Foto: Foto: Magnus Jönsson

Gluckande ljud

Hej, har en BMW X1 2012 där jag har får ett gluckande ljud (bussningsglapp stötdämpare) höger bak. Dom första 100-200 metrarna efter start, kall bil, ojämn väg, typ dåligt plogad gata.

Roland - i övrigt nöjd BMW ägare


JON NILSSON: Hej. Det kan vara som du skriver men svårt att säga utan att ha tittat på bilen. Men om bilen är 2012 årsmodell så borde du ha nybilsgaranti kvar? I så fall tycker jag att du ska kontakta den närmaste BMW-handlaren.

Däck tillverkade i Kina

 Hej. På nätet kan man från ett företag köpa däck. Företaget heter Delticom AG, Hannover,Tyskland. Däcken av märken Star, Nankang, Sunni och Nexen. Dessa däck ligger på 500-800 kr. inkl. frakt/moms. Gäller för 225-55-17. Vet du något om företaget och kvalitet?

Kjell Petersén, Löddeköpinge


JON NILSSON: Hej Kjell. Tyvärr har jag ingen information om företaget men när det gäller däcken så är det lågprisdäck som oftast tillverkas i Kina. Det man bör beakta är att däck som är tillverkade i Kina inte är anpassade för det nordiska klimatet, vilket kan ge väldigt försämrade kör­egenskaper på din bil.

Vad ingår?

Hej! Jag har en Volvo V50 eco drive årsmodell 2010. Jag behöver göra en 6000-milaservice och undrar vad som ingår i en sådan.

Ingemar


JON NILSSON: Hej, Ingemar. För att kunna få fram mer exakt vad som ingår i 6 000-milaservicen så skulle jag behöva ett registreringsnummer. Men generellt så vad jag kan se så är det motorolja, oljefilter, tändstift, kupéfilter och luftfilter som skall bytas. För att få mer exakt vad som ingår i ­servicen så rekommenderar jag dig att ­kontakta din närmaste verkstad.

Olika servicekostnader

Hej! Jag går i bilköpartankar och funderar då på vad som blir bäst rent ekonomiskt. Jag vill köpa en hyggligt ny bil, från 2010 och framåt. Försäkring är inga problem att kolla upp men däremot är jag helt osäker på vad service kostar. Detta är självklart något som beror på vilken bil det är och vilken service osv. Men för att få någon hum om det så kanske du kan ge mig en jämförelse på några få bilmärken? Jag väljer mellan Volvo V60, Audi A4 Avant och VW Passat Variant. Om vi tar ex 2011 på en standard-modell, alltså ingen turbo osv. Vad kostar den första/andra/tredje servicen på samtliga bilar?

Fredrik


JON NILSSON: Hej Fredrik, självklart så spelar servicekostnaderna en stor roll i ­valet av bil. Att få fram en kostnad för de olika ­servicarna är svårare då det skiljer ­väldigt mycket från bil till bil och var du är i landet. Det lättaste är att prata med din lokala verkstad för att få en uppfattning på hur mycket servicen kostar för varje bil.

Läcker olja

Hej. Jag ­undrar varför Volvo V70 AWD -97/-98 har sån otur med motorerna runt 25-30 000 mil. Ofta så börjar dom ryka och läcka olja i vevaxeltätningen vid ­torpedväggen.

Läsare


JON NILSSON: Hej, bra fråga och jag tror att det finns många anledningar, men den vanligaste som jag har hört är att vevaxeltätningen blir utsliten.

DSG-kvalitet

Hej, är ­automatlådorna på VW Golf DSG så dåliga som man läser om över allt?

Peter


JON NILSSON: Hej ­Peter. Det skulle jag inte vilja påstå, har själv kört 7000 mil med min Golf DSG utan ­problem.

Tyngre styrning

Servostyrningen i min Hyundai känns tyngre trots nya däck med rätt tryck i, vad kan det bero på?

Läsare


JON NILSSON: Svårt att säga. Har du bytt till samma typ av däck/dimension? Kontrollera att du har rätt mängd servoolja och att det inte finns något läckage från styrservon och behållaren. Annars kör förbi din närmaste verkstad så får de hjälpa dig att testa servon.

Gamla eller nya?

Funderar på att köpa en bil med automatlåda, ska man välja den gamla eller den nya dubbel­kopplingslådan, den drar ju ­mindre bensin, men den är ju inte så be­prövad, Volkswagen har stora problem med sin DSG låda enligt Teknikens Värld.

Ulf C


JON NILSSON: Hej. Visst har Volkswagen haft en del problem med sina DSG-växel­- l­­ådor, men som jag förstår är de flesta barnsjukdomarna tillrättalagda. Har själv kört 7 000 mil med min utan några problem.

Underredsbehandling

Skall man underredsbehandla sin bil?

Håkan Bergvall


JON NILSSON: Hej, Håkan. Lite beroende på vad det är för bil men de flest bilarna som tillverkas i dag är karosserna helgalvaniserade och rostskyddade från fabrik så då känns det ganska onödigt.

Hur testar jag?

Hej. Jag har just köpt en Rav4 av 2004 års modell. Den har inte funktionen "diffspärr". Hur ska jag testa om 4-hjulsdriften fungerar eller ej? Om jag inte kan göra det själv så rekommendera gärna någon verkstad som kan hjälpa mig på ett klokt sätt. Eller, går de aldrig sönder?

Sven Olof Björlin


JON NILSSON: Hej, testa om din fyrhjuldrift fungerar eller ej kan vara lite knöligt att göra själv. Kontakta din närmaste verkstad så kan de med all säkerhet kunna hjälpa dig att testa så allt fungerar.