Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Mekaniker

Publicerad 13 mar 2015 12:00

Är det okej att byta lampor till xenon-look?

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson är ALLT OM BILARS mekanikerexpert.

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson är ALLT OM BILARS mekanikerexpert.

Foto: Montage

Mekonomens verkstadschef Jonas Carlsson svarar på frågor som rör din bil och ditt bilägande. Mejla till mekaniker@expressen.se

Inled mejlet med "Mekaniker".

Verkstaden hittar inget fel

Jag har nu för andra gången haft min Volvo inne på verkstaden utan att de hittar något fel. Den startar och går bra så länge den är kall (oftast). Efter en stund tappar den kraft vid gaspådrag och brummar. Motorn vill inte varva. Ibland kan den hoppa i väg som vanligt vid lite force- rat gaspådrag men oftast så kvarstår pro- blemet till nästa kallstart. Den går bra att köra i låga varv men känns som att köra en bil med en bråkdel av motorkraften. Jag har bytt: luftfilter, bensinfilter och tänd- stift. Övriga fel: går bara att tanka ca 40 liter i bilen och bensinmätaren visar aldrig mer än halv tank. Årsmodellen är 2001 och bilen har gått i cirka 19 000 mil. Bensinare. Tacksam för kloka råd om möjliga fel.

Peter

JONAS: Ett vanligt fel på Volvo är spjällhus. Vet dock ej om det går rör problemet du beskriver... Ganska dyrt och svårt att byta dessa då det måste programmeras efter bytet. I första hand dock hade man ju velat plocka ner tanken och se vad som är fel där. Ev något galet med tankurluftningen? Börja i den änden då det är ett KONSTATERAT fel och det alltid är enklast och bäst att börja ge bilen och motorn rätt förutsättningar innan man fortsätter lägga energi på vidare felsökning.

Regnar in

Har en Jeep Cherookee 2005. När det regnar så kommer det in vatten i bilen, men bara på passagerarsidan och i baksätet på den sidan också. Har letat efter något ställe där det kommer in vatten, men hittar inte.

Tai

JONAS: Det är som du förstår helt omöjligt att gissa sig till var vattnet läcker in. Kanske via någon dörrlist, kanske via limningen i vindrutan.

Du bör lämna den till en verkstad så de får provspola och läckagesöka.

Min Volvo låter konstigt

Min Volvo V40, -03, låter konstigt. Både på tomgång och körning. Det låter som om något skrapar i jämna intervaller. Inga varningslampor lyser, bilen går bra. Oljan är påfylld. Vad kan det vara?

Lena

JONAS: Vet inte om felet du beskriver kommer från motor eller bromsar eller alls hur du menar. Enklast är att köra förbi en verkstad, låta dem lyssna, så kan de säkert avgöra om du kan köra vidare eller om du bör åtgärda omgående.

Samma intervaller

Har en fråga angående kamremsbyte på en Volvo V70 -06. Har Mekonomens kamremssatser samma bytesintervall som Volvo original? Bytesintervallet är 18000 mil eller 10 år. Vore tråkigt om man drabbas av ett kamremsbrott för att man ber en Mekonomen allbilverkstad utföra servicen i stället för att lämna in bilen på märkesverkstad.

JONAS: Det är exakt samma intervaller på Mekonomens delar som på Volvos.

Delarna är desamma och kommer oftast bara i olika kartonger!

Hackar vid starten

Min Passat ecofuel 2010 hackar när jag startar den oavsett om den är kall eller varm. Efter att jag har kört med den en mindre sträcka så går den som en klocka. Volvos datainstrument visade inga felkoder.

Martin

JONAS: Du skriver att Volvos instrument inte visar några felkoder på din VW. Kan det instrumentet läsa felkoder i alla bilar? Annars kanske du bör ta den till en verkstad som lagar alla bilmärken eller en VW-verkstad. Om ni har kommit in i motorns styrdon och konstaterat att inga felkoder satts så behöver den ju ändå in på en felsökning. Det är så klart enklare när det finns en felkod att utgå ifrån men det finns ju långt ifrån alltid...

Segstartad varm

Har en Golf IV -00 TDI. Den är segstartad varm, men startar klockrent kall. Har bytt tempgivare utan resultat. Vad kan vara fel? Luft i bränslesystemet?

JONAS: Det är omöjligt att svara på utan att ta in bilen på en felsökning.

Kolla runtom någon närliggande verkstad har bra erfarenhet kring VW och boka en tid.

Startmotorn slår inte till

En gång per månad slår inte startmotorn till. Tändningslåset ellerstartspärren på växelväljaren är kanske boven. Startar med nödkabel från batteriet till startmotorns startrelä. Bilen har gått 5 000 mil i Spanien nära nyskick.Var tycker du jag skall kolla först?

BEE

JONAS: Det är så klart mycket svårt att veta utan att felsöka bilen. Som du beskriver det lär det även vara svårt för en verkstad att tvinga fram felet. Har du två nycklar till bilen kan du prova att ha med dig båda och provstarta med den andra när bilen inte startar. På så sätt får du åtminstone veta om felet ligger i nyckeln eller ej.

Vattnet rinner ut

Jag har en Passat av 1999 års modell, där vattnet från klimatanläggningen rinner ut på passargerarsidan alltså kondensvattnet. Vad göra åt det?

Kjell

JONAS: Då bör man plocka ner insidan av mittkonsolen och kontrollera så inte dräneringsslangarna har lossat eller är igensatta.

Bara det inte lyser blått

Har en fråga angående belysningen till bilen min. Har gula tråkiga originallampor och då undrar jag om det är lagligt att byta ut dem mot E-märkta halogenlampor xenon look?

Fredrik

JONAS: Det tror jag absolut det skall vara. Bara det inte lyser blått så går det igenom besiktningen. Hör med resp. säljställe för säkerhets skull.