Billiga takboxar till bilen kan vara livsfarliga

Billiga takboxar kan vara livsfarliga - den sämsta boxen i testet tappade lasten vid en krock i 30 km/h.

Billiga takboxar till bilen kan vara livsfarliga. 

En test visar att en krock i 30 km/tim räcker för att skidor och annat i lasten ska flyga ut från boxen och kanske träffa fotgängare och andra trafikanter.

Den sämsta takboxen i testet, Biltemas Skibox 370 l drogs tillbaka från försäljning under fredagen.

 - Vi har valt att ta bort den tills vidare, tills vi får tillgång till hela testresultatet och kan utreda saken, säger Biltemas vd Anders Wennerberg till Göteborgs-Posten.

Dåliga resultat

 Undersökningen har utförts av ADAC, Tysklands största bilistorganisation, på uppdrag av svenska Testfakta. ADAC har testat takboxar både 2006 och 2007 med delvis deprimerande resultat. Bortsett från att en del boxar inte höll tätt mot väta så visade det sig också att en del boxar släppte ifrån sig lasten redan i en krock med så låg hastighet som 30 km/tim.

Inga regler

 De sex boxar som nu redovisas via Testfakta öppnades eller sprack alla mer eller mindre vid en 30 km/tim-smäll. Bäst klarade sig Thule Atlantis 780, som är tre gånger så dyr som Biltemas testjumbo. Thuleboxen öppnades lite, och en skida stack ut en aning. Värre var det inte.

Får inte utsätta andra för fara

 I den hölls lasten säkrad inne i boxen med tre bälten. I Biltemas modell, där skidorna flög ut i luften, fanns inget bälte alls för att säkra skidorna.

 Några egentliga regler för hur takboxar ska vara utformade ur säkerhetssynvinkel finns inte.

 - Men det finns en produktsäkerhetslagstiftning som gäller, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, till TT.

 Enligt lagtexten får man inte utsätta andra för fara.

Tungt ansvar

 Tingvall tycker att ansvaret ligger tungt på tillverkare och importörer.

 - De ska vidta åtgärder när de ser ett sådant här test och inte sälja produkterna förrän bristerna rättats till, tycker han.

 Claes Tingvall har annars uppfattningen att trafikanter sällan slarvar med taklasten.

 - Undantag finns, och en del inser väl inte att de inte får lasta för tungt, men annars tycker jag att de flesta är noggranna, säger han.

Annons: