Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Presenteras av Lendify

Så gör du årets bästa fynd – 7 tips när du köper ny bil

I en bilförhandling är det sällan köparen som känner sig som vinnaren. Men har du koll på när priserna sjunker kan det bli du som gör bästa affären.

I en bilförhandling är det sällan köparen som känner sig som vinnaren. Men har du koll på när priserna sjunker kan det bli du som gör bästa affären.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

När det är dags att köpa bil vill man så klart göra ett så bra köp som möjligt. 

Men vilken årsmodell ska man välja, när sjunker priserna för äldre årsmodeller och hur kan man ha nytta av omodern teknik när du ska köpa nytt?

Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren ger sina bästa tips på saker att tänka på för att fynda ny bil.

1. Modellbyten

– Vid varje modellbyte tvingas tillverkarna och återförsäljarna att rea ut utgående modeller. Och handlar det bara om en så kallad ansiktslyftning kan den utgående modellen vara minst lika bra som den nya, tipsar Allt om Bilars expert Jan-Erik Berggren. 

2. Årsmodeller

– Det svenska begreppet årsmodell finns inte i bilvärlden där man i stället pratar om modellår. Bilar med modellår 2019 börjar byggas från och med maj 2018. Och en ny bil räknas bara som ny under ett kalenderår. Det går alltså att fynda en bil med modellår 2018 som stått i bilhallen länge och som riskerar att bli för gammal redan sommaren 2018, säger Jan-Erik Berggren. 

SÄNK DINA LÅNEKOSTNADER MED LENDIFY. Låna med låg ränta hos Lendify – enkel ansökning och svar direkt (ANNONS)    

3. Nylanseringar

– Den svenska bilmarknaden är starkt prispressad på grund av att Volvo styr prissättningen. Flera bilmärken använder därför lanseringspriser som ligger en bra bit under riktpriset för en modell. Så häng med vid säljstarterna.

4. Omodern teknik

– Några bilmärken har svårt att hänga med i utvecklingen och står med relativt omoderna bilar. Men det kanske inte spelar så stor roll för just dig. De här bilarna reas ofta ut, förklarar Jan-Erik Berggren.

LÄS ÄVEN: Får råd att köpa bil – hitta lånet som passar dig

5. Stora motorer

– I dag straffas bilar med stora motorer och hög bränsleförbrukning hårt, bland annat i den nya fordonsskatten. Men om en bil reas ut med 50 000 kronors rabatt och får en skattehöjning på 10 000 kronor över tre år så har du ändå tjänat på affären.

BLI DIN EGEN BANK MED LENDIFY. Investera och spara pengar på ett smartare sätt hos Lendify med peer-peer-lån, det snabbast växande finansieringssättet (ANNONS)  

6. Utrustning

– Många bilar har ett lågt grundpris men höga kostnader för extrautrustning och tillval. Här kan du pruta hårt och hitta rätt utrustning för just dig. Betala inte för onödiga saker.

7. Sommarstiltje

– Efter en intensiv vår inför den nya fordonsskatten har den svenska bilhandeln somnat in för sommaren. Det här kan du utnyttja och agera på de bilar som handlarna räknat lite fel på. Det kan vara bilar med höga utsläppsvärden som handlarna räknat med att sälja före skattehöjningen men som nu står kvar i bilhallen, säger Jan-Erik Berggren.

LÄS MER: Köpa bil – det här måste du veta innan